Pence’den NATO’ya destek sözü

Pence’den NATO’ya destek sözü

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Başkan Trump adına size güvence vermek için buradayım. Amerika, NATO’yu güçlü bir şekilde destekliyor ve bu ittifaka sarsılmaz şekilde bağlı kalacağız” dedi.

Pence konuşmasında, “Tarih, Amerika ve Avrupa’nın barış ve refah içinde olduğunda, dünyada da barış ve refahın ilerlediğine tanıklık edecek” sözlerini kullandı.

Başkan Yardımcısı, Amerika ve Avrupa’nın geleceğinin birbirine bağlı olduğunu da ifade etti.

Pence, “IŞİD gibi gruplarla savaşmak için NATO dijital dünyada da sahada olduğu kadar güçlü olmalı” dedi. Başkan Yardımcısı, IŞİD’in, Orta Çağ’dan bu yana görülmemiş bir vahşet sergilediğini belirtti ve IŞİD’i ‘gelmiş geçmiş en büyük kötülük” olarak tanımladı.

Ukrayna’ya da değinen Pence, “Rusya’yı sorumlu tutmalıyız ve Rusya’nın Minsk Anlaşmalarına uymasınıı talep etmeliyiz” dedi.

Amerika’nın, ortak bir payda bulana kadar Rusya’yı sorumlu tutmaya devam edeceğini belirten Başkan Yardımcısı, Başkan Trump’ın Rusya ile iyi ilişkiler kurabileceğine inandığını da ekledi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence, konuşmasında, NATO müttefiklerine destek konusunda güvence vermeyi hedefledi. Başkan Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaklaşımı ve NATO hakkındaki eleştirileri, Atlantik Okyanusu’nun doğu yakasındaki Avrupalı liderleri kaygıya sürüklemişti.

Öte yandan Mike Pence, Başkan Trump’ın, NATO üyesi ülkelerin, ittifaka olan finansal taahhütlerini yerine getirmelerini beklediğini de söyledi. Pence, üyelerin 2014 Galler Zirvesi’nde gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 2’sini ittifaka aktarma sözü verdiklerini ancak Amerika dahil sadece 5 ülkenin bu sözü yerine getirdiğini hatırlattı.

“Amerika nesillerdir Avrupa’yı koruma konusunda sadık” diyen Pence, Avrupa liderlerine “Bugün, yarın ve her gün emin olun ki Amerika şimdi ve her zaman sizin en büyük müttefikiniz olacaktır” diye seslendi.

Merkel’den uluslararası kuruluşlar vurgusu

Konferans’ta konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, NATO gibi uluslararası kuruluşlara olan desteğin önemine vurgu yaparken, bu kuruluşların Soğuk Savaş sonrasındaki küresel düzeni oluşturmada önemli roller oyanadığını da ekledi. Merkel, konuşmasında ülkelerin işbirliği içinde beraber çalışmaya devam etmesini umduğunu, ancak böylece dünyanın daha iyi bir yer haline gelebileceğine inandığını belirtti.

Merkel, Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence gibi, NATO’yu güçlü bir şekilde desteklediklerini söyledi.

Pence ve Merkel’in konferans sırasında yaptıkları özel görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin, farklı konulardaki küresel sorunlar üzerinde işbirliği içinde çalışmaya devam sözü verdikleri ve 21. yüz yılın getirdiği farklı tehditler karşında sorumluluk paylaşımında bulunulması gerekliliğini ele aldıkları belirtildi.

Lavrov:”Amerika ile pragmatik bir ilişki istiyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Her iki ülkenin küresel istikrara olan sorumluluğunu göz önünde bulundurarak, Amerika ile, karşılıklı saygı çerçevesinde pragmatik bir ilişki içinde olmak istiyoruz” dedi.

Lavrov ayrıca, “İstifade etmemiz gereken büyük bir potansiyelimiz var ve Amerika buna açık olduğu sürece, biz de açık olmaya devam edeceğiz” dedi.

Rusya ve Amerika’nın hiç bir zaman sıcak bir çatışmaya girmediğinden bahseden Lavrov, iki ülkenin Bering Boğazı’nın iki yakasında komşu olduklarını da hatırlattı.

Rus Dışişleri Bakanı, NATO’nun Soğuk Savaş dönemi kuruluşu olarak kalmaya devam ettiğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.