Ortadoğu Dörtlüsü Raporu: İsrail yerleşim politikasını durdurmalı

Ortadoğu Dörtlüsü Raporu: İsrail yerleşim politikasını durdurmalı

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya’nın içinde olduğu Ortadoğu Dörtlüsü’nün hazırladığı Ortadoğu raporunda, İsrail’in uluslararası hukuku çiğneyen yerleşim politikasını durdurması çağrısı yaptı.

Yaklaşık 5 aydır hazırladığı rapor üzerinde çalışan Ortadoğu Dörtlüsü bugün (1 Temmuz) raporu kamuoyu ile paylaştı. Filistin – İsrail çatışmasının önlenebilmesi ve bölgedeki çözümün önündeki engellerin kaldırılabilmesi için taraflara tavsiyelerde bulunan raporda, Tel Aviv’e de devam ettirdiği Filistin topraklarındaki kanunsuz yerleşimleri durdurması çağrısında bulunuldu.

İsrail ve Filistin’i tek taraflı adımlar atmaktan kaçınmaları için uyaran rapor, iki devletli çözüm için tarafların vermiş oldukları taahhütlere sadık kalmaları istendi. Raporda, iki tarafa da iki devletli çözüm ile ancak İsrail’in arzu ettiği güvenliğe ve Filistin’in özlemini çektiği devlet olma emeline kavuşabileceği hatırlatıldı. Ayrıca raporda iki devletli çözüm için İsrail’in 1967’den beri işgal etmiş olduğu topraklardan çekilmesi gerektiği kaydedildi.

Ortadoğu Dörtlüsü, hazırladıkları raporda tarafların görüşmelerine engel olarak; şiddetin devam etmesi, sivillere karşı yapılan terörist saldırılar ile şiddet kışkırtıcılığı, yerleşim politikasının genişleyerek devam etmesi ve Filistin yetkililerin Gazze’de kontrolü ele alamamasını gösterdi.  

Raporda tavsiye edilen önerileri İsrail ile Filistin hükümetine yerine getirmesi çağrısında bulunan Ortadoğulu Dörtlüsü, “Nihai sonuca ancak görüşmelere yeniden başlanarak ulaşılır” dedi.

BM: İSRAİL-FİLİSTİN GÖRÜŞMELERİ İÇİN UMUT OLDU

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, taraflara Ortadoğu Dörtülüsü’nün tavsiyelerine uymaları yolunda çağrıda bulunarak, “Filistin-İsrail sorununa siyasi çözüm yolunda yeniden umut olabilmesi için, müzakerelere tekrar dönülmesi için şartların oluşturulması gerek” dedi.

Olumsuz gidişata karşı biran önce olumlu adımların atılmasını isteyen Ban, tek devlet ısrarında olunmasının işgalin sürekliliğini ve şiddeti beraberinde getireceği uyarısında bulundu.  

ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ’NÜN BAŞLICA TAVSİYELERİ;

*Her iki tarafta ortamı gerecek kışkırtıcı eylem ve söylemleri engellemeyerek bundan kaçınma yolunda çalışmalı.

*Filistin otoritesi kararlı davranıp gerekli tüm adımları atarak, açıkca şiddet ve terörü kınayan, terörle mücadele konusunda çaba göstermek dahil bu yolda gerekli tüm adımları atmalıdır.

*İsrail yerleşim inşası ve genişletilmesi için özel kullanım arazisi belirleme çabası ile Filistin’i gelişimden mahrum bırakan politikasına son verilmelidir.

*İsrail önceki anlaşmalar tarafından öngörülen Filistinli sivil otoriteye geçiş ile tutarlı olarak “Alan C” transfer, yetki ve sorumlulukları da dahil olmak üzere daha fazla pozitif ve anlamlı politikalar uygulamalıdır. Filistin hareketinin konut, su, enerji, iletişim, tarım ve doğal kaynakları kullanmasını kolaylaştırmak ve kısıtlamaları hafifletmek, İsrail’in meşru güvenlik ihtiyacına saygı sağlar.

*Filistin liderleri, yönetim erklerinin kurumsallaşması, iyileştirilmesi ve istikraralı ekonomik kalkınma yolunda çabalarını sürdürmelidir. İsrail, “Ad Hoc İrtibat Komitesi”  tavsiyeleri doğrultusunda, bu sürecin sağlanabilmesi için gerekli tüm adımları atmalıdır.

*Tüm tarafların Gazze’deki ateşkesi saygılı olmaya devam etmeli ve yasadışı silah edinme ile militan faaliyetler sonlandırılmalıdır.

RAPORDA GAZZE İÇİN YARDIM İSTENDİ AMA AMBARGONUN KALDIRMASINA SES ÇIKARILMADI

Ortadoğu Dörtülüsü, İsrail ile Filistinli yetkililere yaptığı önerilerde Gazze’de yaşanan gayri insani durumu görmezden gelmedi. Raporda, yukarıda bahsedilen önerilere ek uluslararası topluma çağrıda bulunarak, “korkunç” diye tarif ettiği Gazze’deki hayat şartlarının iyileştirilmesi için daha önce taahhüt ettiklerini hızlı bir şekilde yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov dün rapor hakkında BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermişti.

Ortadoğu Dörtlüsü’nün uzun pazarlıklar sonunda yaklaşık 5 ayda hazırlayabildiği raporda Gazze de uygulanan ambargodan söz edilmemesi dikkat çekti. Rapor, Gazze’de yaşanan gayri insani şartların düzeltilmesi için yalnızca uluslararası topluma daha fazla yardım çağrısı yapmakla yetindi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.