Obama’yı 10 bin polis koruyacak

Obama’yı 10 bin polis koruyacak

ABD Başkanı Barack Obama, bugün Kenya’ya hareket ediyor. Kenya polisinin yüzde 25’ine denk gelen yaklaşık 10 bin polis, Obama’nın güvenliği için alarma geçti.

Kenya sokakları, bir yandan kendi çocuğu olarak kabul ettiği Barack Obama’ya yıllar sonra kavuşmanın heyecanını yaşarken, hükümet Eş-Şebab’ın olası bir saldırısını engellemek için olağanüstü önlemler almış durumda.

Kenyal güvenlik ve terör uzmanları, Eş-Şebab için Amerika lideri gibi daha popüler bir hedefin bulunamayacağını, örgütün reklamını dünyaya yapmak için küçük de olsa bazı saldırı girişimlerinde bulunacağı konusunda uyarılar yaparken, Abdullahi Halakhe gibi analistler de başketteki güvenlik önlemlerinin ‘boğucu’ bir seviyeye ulaştığı konusunda eleştiriler yapıyor.

Obama’nın Nairobi’de konuşma yapacağı ‘iş formunun’ teröristlerce hedef alınabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

OBAMA’NIN GÜVENLİK EKİBİ KENYA MANŞETLERİNİ SÜSLÜYOR

Yüzlerce Amerika güvenlik personelinin geçen haftalardan itibaren Kenya’ya gelmesi, Obama seyahati için gelen ABD askeri kargo uçağı, limana yaklaşan askeri gemiler, beyaz şahin helikopterler, Osprey-tilt rotor uçaklar, ABD istihbaratı tarafından kuş uçurtulmayan Sankara, Villa Rosa Kempinski ve Intercontinental otelleri günlerdir Kenya medyasının manşetlerini süslüyor.

Obama’yı dış seyehatlarinde de taşıyan ‘Canavar’ lakaplı 1,5 milyon dolarlık kurşun ve bomba geçirmez limuzini ise Kenyalıları en fazla heyecanlandıran ayrıntılardan birisi. Canavar’ın yanında Obama’nın konvoyunda yer alacak 60’a yakın araç da ABD’den Kenya’ya ulaştı.

KENYA HAVA SAHASI OBAMA İÇİN KAPATILIYOR

Barrack Obama’nın Kenya’ya inişinde 50 dakika, ayrılışında ise 40 dakika hava sahası uçuşa kapatılacak. Nairobi polis şefi Benson Kibue dünkü açıklamasında, 10 binden fazla polisin başkentte Obama ziyaretinde konuşlandırılacağını, Cuma ve Cumartesi günleri ise önemli yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu.

OBAMA’NIN 2013 GEZİSİ 100 MİLYON DOLARA MAL OLMUŞTU

Obama’nın 2013’te Senegal, Güney Afrika ve Tanzanya’ya yaptığı gezi 100 milyon dolara yakın bir maliyet tutmuştu. Bill Clinton’un 1998’te yaptığı altı Afrika ülkesine uçuşunun maliyeti ise 42,8 milyon dolar olmuştu.

Barack Obama, bu ay Washington’da düzenlenen bir basın toplantısında, “Doğrusunu söylemek gerekirse Kenya’ya sıradan bir vatandaş olarak gitmek ABD Başkanı olarak gitmekten daha anlamlı olacaktı. Otelden odamdan ya da konferans solanlarından dışarı çıkma imkânım olurdu” demişti.

Nairobi’de 1998’de Amerika Büyükelçiliği bombalanmış, 200’den fazla insan hayatını kaybetmişti. 21 Eylül 2013’te ise Eş-Şebab Westgate Alışveriş Merkezi’ne düzenlediği saldırıda 80’den fazla can almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.