Obama’dan terörle mücadele ile ilgili önemli açıklamalar

Obama’dan terörle mücadele ile ilgili önemli açıklamalar

ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, IŞİD ve terörle mücadele ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Obama, “Suriye’nin kuzeydoğusundaki IŞİD geri püskürtüldü. IŞİD, Türkiye’nin hemen hemen tüm sınır bölgesinde tamamen mahrum bırakıldı. Bu yabancı terör savaşçıların akışına set çekildi” dedi.

Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde New York’ta bulunan Başkan Barack Obama, IŞİD ile ‘Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Liderler Zirvesi’ne başkanlık yaptı.

IŞİD’e karşı ABD önderliğinde kurulan koalisyona Nijerya, Tunus ve Malezya’nın da katıldığını duyuran Başkan Obama, Arap ülkeleri dahil Irak ve Suriye’de varlığını devam ettiren IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Bölgede IŞİD’e karşı mücadelenin devam ettiğini ve Iraklı askerlere 18 ülkenin eğitim başta olmak üzere farklı yardımlarda bulunduğun belirten ABD Başkanı, IŞİD’in bölgedeki etkinliğinin azalmaya başladığını ifade etti.

ABD ordusu ile istihbaratının bölgede tek başına başarılı olmayacağını kaydeden Obama, Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin daha kapsamlı ve sorumlu bir hükümet kurmasının IŞİD’e karşı alınmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

Türkiye’den aldıkları destekle Suriye’de IŞİD’de karşı yürütülen hava saldırılarını artırdıklarını aktaran ABD Başkanı, “Suriye’nin kuzeydoğusundaki IŞİD geri püskürtüldü. IŞİD, Türkiye’nin hemen hemen tüm sınır bölgesinde tamamen mahrum bırakıldı. Bu yabancı terör savaşçıların akışına set çekildi” diye konuştu.

Geçen yılki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısının ardından, 20’den fazla ülkenin yabancı terör savaşçıların akışını azaltmak için yasalar çıkardığını belirten Obama, “Daha fazla bilgi paylaşmak ve sınır kontrollerini güçlendirdik. Ülkemizi, savaş meydanından geri dönüp, bizi tehdit edecek savaşçılardan koruduk. Ama hala bugün bazı zorluklar var, bugün nasıl birlikte mücadeleye daha fazla odaklanmamız lazım. ABD ve ortakları bu zirveyle birlikte IŞİD’in savaşçılarına ve operasyonlara yaptığı yasadışı finansmanları çökertmeye yönelik adımlar atmaktadır” ifadelerini kullandı.

İdeolojilerin silahla değil, daha iyi fikirlerle mağlup edileceğini kaydeden Başkan Obama, IŞİD’in internet üzerindeki propagandasını karalamaya çaba sarf ettiklerini belirtti.

IŞİD’in Müslümanlara da saldırdığını, Müslüman toplumla işbirliği içinde olunması gerektiğini belirten Obama, “IŞİD, Müslüman kadın, çocuk ve erkekleri öldürüyor. IŞİD’e karşı olan Müslüman alimlerinin ve bilgilerinin sesini yükseltmeye çalışıyoruz” dedi.

Tarihteki tiran ve teröristler gibi IŞİD’in de sonunda kaybedeceğini ifade eden Barack Obama, IŞİD’in ölüm ve ıstırabın dışında bir şey yapmadığını belirtti.

Suriye’de yeni bir lidere ihtiyaç olduğunu kaydeden Başkan Obama, bunun karmaşık bir süreç olacağını, ancak yeni bir yol bulup bunu başarmak için ABD’nin Rusya ve İran dahil olmak üzere tüm ülkelerle çalışmaya istekli olduğunu vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise yaptığı konuşmasında, IŞİD ve Boko Haram gibi aşırı şiddet kullanan grupların uluslararası güvenlik ve insanlığı direk tehdit ettiğini belirtti. Tehditlerin büyümeye devam ettiğini ifade eden Ban, 100 ülkedeki yabancı terörist sayısının yüzde 70 arttığı bilgisini aktardı.

Genel Sekreter Ban, güvenlik odaklı terörle mücadelenin çok önemli olduğunu belirterek, “Şiddet aşırılığının, insan hakları ihlal edildiği zaman arttığını ve özellikle genç insanların rüyaları ve umutlarının görmezden gelindiğini biliyoruz. Başarılı olmak için iyi bir yönetişim, hukuk kuralları, açık çoğulcu toplumlar, kaliteli eğitim ve iyi işler yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Zirvede konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Türkiye’de PKK ve IŞİD saldırılarının arttığını anlattı. Terörün dini, ırkı ve coğrafyası olmadığını belirten Davutoğlu, “Dini istismar eden terör ideolojisinin, ırk ve etnik kökeni istismar eden ideolojiden farkı yoktur. PKK, DEAŞ ve diğer terör örgütleri arasında fark yoktur. Bizim dostlarımız ve ortaklarımız bu konuda ihtiyatlı (tetikte) olmalılar. Bir teröristin diğer bir teröristle savaşması onu meşru kılmaz. Ortaklarımız ve dostlarımızın, Türkiye’nin her türlü teröre karşı mücadelesine destek vermesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.