Obama’dan kimyasal silah saldırısı konusunda ilk adım

Obama’dan kimyasal silah saldırısı konusunda ilk adım

Suriye’de yaşanan kimyasal silah saldırısı sonrası Birleşmiş Milletler’den konunun araştırılmasını isteyen ABD yönetimi kendi istihbarat birimlerini de devreye koyma kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki Başkan Barack Obama’nın, kimyasal silah kullanımına dair haberlerin doğru olup olmadığının acil bir şekilde araştırılması için istihbarat birimlerine direktif verdiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Psaki, çalışmaların bölgede görgü tanıklarından bilgi toplama, istihbarat toplama, bilimsel veri toplama ve açık kaynakları raporlama gibi işlemleri kapsayacağına işaret etti.

Kimyasal silah kullanıldığına dair kesin tespit yapamadıklarını belirten Psaki, söz konusu olay sonrası durumu kesin olarak anlamak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini dile getirdi. Psaki, ayrıca ABD dahil olmak üzere yaklaşık 36 ülkenin BM’ye kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırılması için resmi talepte bulunduğunu ifade etti.

BEYAZ SARAY: ESED, BM ARAŞTIRMASINA İZİN VERMELİ

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise yaptığı açıklamada, Kimyasal sillah kullanıldığı iddialarını kabul etmeyen Esed rejimine BM ekiplerine araştırılma konusunda izin vermesi çağrısında bulundu. Suriye’deki rejimin halen araştırma ekibine izin vermediğini dille getiren Earnest, BM yetkililerine bölgeye tam ulaşım sağlamaları adına izin verilmesi talebinde bulundu.

Öte yandan Washington Post Yayın Kurulu tarafından saldırıdan sonra kaleme alınan makalede ABD yönetiminin BM’den araştırma istemesi desteklenmesine rağmen yetersiz görülmüştü. Makalede Obama yönetimine kendi istihbarat birimlerini devreye sokması çağrısında bulunulmuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.