Obama’dan İngiltere’ye ‘AB’de kal’ tavsiyesi

Obama’dan İngiltere’ye ‘AB’de kal’ tavsiyesi

ABD Başkanı Barack Obama, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye verdiği mülakatta, AB üyeliğinden ayrılmak için referandum yapma hazırlığındaki İngiltere’ye ‘AB ile devam et’ tavsiyesinde bulundu.

BBC’nin Kuzey Amerika Editörü Jon Sopel’in sorularını cevaplayan Obama, İngiltere’nin dünya çapındaki etkisini sürdürmesi için AB’de kalmasının önemli olduğunu söyledi.

İngiltere’nin AB’de olmasının, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki dünyanın daha güvenli ve daha müreffeh olmasına önemli katkı yaptığını belirten ABD Başkanı, “İngiltere’nin bu etkiye sahip olmaya devam ettiğinden emin olmak istiyoruz” diye konuştu.

Tarihi Afrika turu için yola çıkmadan kısa bir süre önce BBC kameraları karşısına geçen Obama’ya Suriye politikası ve IŞİD’e yönelik mücadele de soruldu. IŞİD’le mücadele konusunda müttefikleri ile yakın istişare içinde olduklarını belirten Obama, “Türkler, Ürdünlüler ve bölgedeki diğerleri ile birlikte yapmak istediğimiz şey, IŞİD’in faaliyet gösteremeyeceği bir ortam oluşturmak.” şeklinde konuştu.

Suriye’de siyasi bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğunu belirten Obama, “Esed’in, Rusların, İranlıların bunu anlamasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Obama, aksi takdirde Suriye’nin tüm bölgeyi çok daha uzun ve kanlı bir çatışmaya iteceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Obama, mülakat sırasında İran’la yaptıkları nükleer anlaşmaya yönelik eleştirilere de yanıt verirken birinci önceliklerinin İran’ın nükleer silah sahibi olma yolunu tıkamak olduğunu, bunu başardıklarını söyledi. İran’ın yaptırımların kalkması ile elde edeceği kaynaklarını ekonomisini güçlendirmeye harcayacağını belirten Obama, anlaşmanın sonunda Amerikan Kongresi’nden geçeceğinden emin olduğunu kaydetti.

Körfez ülkelerinin toplam savunma bütçelerinin de İran’ınkinin 10 katı olduğuna dikkat çeken Amerikalı lider, gerekirse Tahran ile askeri mücadeleye de hazır olduklarını vurguladı. Obama, sona ermesine 18 ay kalan ABD Başkanlığı boyunca en büyük başarısızlığı olarak ise bireysel silahlanmanın kısıtlanmasına yönelik yasaları parlamentoda kabul ettirememesini gösterdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.