Obama Vietnam’a ambargoyu kaldırdı

Obama Vietnam’a ambargoyu kaldırdı

ABD Başkanı Barack Obama Pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkesinin yıllardır Vietnam’a uyguladığı silah satışı ambargosunu kaldırdığını belirtti.

Hanoi’de Vietnam Başkanı Tran Dai Quang ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Obama silah ambargosunun kaldırılmasının iki ülke arasında yapılacak savunma işbirliğinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Obama Çin’in bölgede artan etkisini kırmak için böyle bir hamle yaptığına dair yorumları bir kenara iterek niyetlerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi olduğunu söyledi.

Vietnam Savaşı 1975 yılının Nisan ayında Saigon’un, şimdiki adıyla Ho Chi Minh şehri, düşmesi sonucu bitmişti. ABD askerlerini çekmiş ve Kuzey Vietnam tüm ülkeyi işgal etmişti. Ancak Çin ile aynı ideolojiyi paylaşan ve komşu olan iki ülke son yıllarda Çin’in Güney Çin Denizi üzerindeki iddiaları yüzünden gergin zamanlar yaşıyor.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying da silah ambargosunun Soğuk Savaş’ın bir ürünü olduğunu ve artık ortada Soğuk Savaş olmadığı için kaldırılmasının kendileri tarafından memnuniyet ile karşılandığını belirtti. Chunying iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini umduklarını açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.