Obama ve Merkel’den Rusya’ya 25 Mayıs uyarısı

Obama ve Merkel’den Rusya’ya 25 Mayıs uyarısı

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ve AB’nin Rusya’ya Ukrayna’ya yönelik eylemleri dolayısıyla bedel ödetme konusunda birlik içinde olduğunu dile getirdi. Rusya’yı Ukrayna’da 25 Mayıs tarihinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda uyaran Obama, o tarihe kadar kadar karışıklık ve istikrarsızlaştırmanın şiddetli bir şekilde sürmesi halinde Rusya’ya yönelik daha sert yaptırımlar yapmaktan başka seçeneklerinin kalmayacağını ifade etti.

Başkan Barack Obama, Angela Merkel ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Öncelik olarak Ukrayna meselesi ve Rusya’ya yaptırımların ele alındığı görüşme sonrası iki lider Beyaz Saray Gül Bahçesi’nde basın mensuplarının karşısına geçti. Obama ve Merkel Rusya’ya yönelik ek yaptırımları hazır olduklarını dile getirdi ancak bu yaptırımların hangi sektörleri hedef alacağına dair bir bilgi vermedi.

İlk sözü alan Başkan Barack Obama, kuzey ve doğu Ukrayna’da yaşananları derin kaygı ile takip ettiklerini dile getirdi. ABD ve AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırım konusunda ‘olağanüstü bir ittifak’ halinde olduğunu vurguladı. Rusya ekonomisinin son yaptırımlar ile daha fazla yara aldığına dikkat çeken Obama, geniş çaplı sektörel yaptırımların gelebileceği mesajını verdi. Obama, “Rusya liderleri, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmayı ve bu ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini engelleme çabalarını sürdürürse, daha büyük bedele mal olacak ilave yaptırımlar dahil, ek adımlar için hızlı bir şekilde geçeceğimizin farklında olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Angela Merkel de Başkan Obama gibi 25 Mayıs’ı işaret etti. Yeni yaptırımlar için hazır olduklarını dile getiren Merkel, “25 Mayıs o kadar uzak bir tarih değil. Durumun daha istikrarlı hale gelmesi mümkün olmazsa ilave yaptırımlar kaçınılmaz olur.” dedi.

İki lider ABD-AB arasında devam eden serbest ticaret müzakerelerine de değindi. En kısa sürede sonuca ulaştırılması konusunda fikir birliğine varıldığını vurguladı. Merkel, “Bu çok önemli bi konu. Müzakereleri hızlı bir şekilde sonuca ulaştırmak bizim için çok önemli olacaktır.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.