Obama: Türkiye’nin toprak bütünlüğünü koruma hakkı var

Obama: Türkiye’nin toprak bütünlüğünü koruma hakkı var

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye sınırına yakın bir bölgede düşürülen Rusya’ya ait uçağa ilişkin, “Türkiye’nin diğer tüm ülkeler gibi toprak bütünlüğünü ve hava sağasını koruma hakkı var. ” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Başkan Obama, Türkiye’nin Suriye sınırında düşürülen uçak ile ilgili soru karşısında, Rusya ile Türkiye’nin bir araya gelerek tam olarak ne olduğunu bulmaları ve gerilimin düşürülmesi adına tedbirler alınmasının şu an için çok önemli olduğunu ifade etti.

Rusya’nın Türkiye sınırına çok yakın bir yerde operasyon düzenlediğini ve Türkiye dahil bazı ülkelerin desteklediği ılımlı muhaliflerin hedef aldığını kaydeden Obama, “Eğer Rusya çabalarını IŞİD’e odaklarsa bu anlaşmazlıkların bazıları veya yanlışlık ve gerilim ihtimallerinin meydana gelmesi daha az olur.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona katılmasına en başından bu yana olumlu yaklaştıklarını belirten Başkan Obama, “Buradaki zorluk Rusya’nın IŞİD’e odaklanmasından ziyade Esed’i desteklemesidir.” dedi.

Obama, uçağın neden düşürüldüğü konusunda hala detaylara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelecek birkaç günde görüşmeyi umduğunu kaydetti.

GERİLİMİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Bugün yaşanan olayın ciddi ve üzücü olduğunu dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’nin şu anda bu konuya ilişkin tüm bilgileri NATO sunduğunu ve bu sayede tam olarak ne olduğunu anlayabileceklerini söyledi.

Gerilimin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Hollande, “Tek amaç terörizm ve IŞİD ile mücadele olmalı. Hepimizin tam olarak yapmamız gereken bu. Biz, Türkiye ve Rusya.”

Suriye krizine bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Hollande, aksi halde risklerin artığını söyledi. Bu hafta Rusya’ya bir ziyaretinin olacağını belirten Hollande, “Putin’e daha önce söylediğim gibi yine ‘Saldırılar IŞİD’e ve terörizme karşı olmalı’ diyeceğim.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.