Obama, Suudi Prens Muhammed Bin Selman’ı kabul etti

Obama, Suudi Prens Muhammed Bin Selman’ı kabul etti

ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Salman’ın oğlu, 2. Veliaht Prensi ve aynı zamanda Savunma Bakanı olan Muhammed bin Salman el Suud’u kabul etti.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Obama’ın Suudi Arabistan’ın IŞİD ile yapılan mücadeleye verdiği destekten dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Oval Ofis’te gerçekleşen görüşmede Obama ve Prens Suud arasında Irak halkına yapılacak acil insanı yardımlar ve bölgenin istikrarının desteklenmesi için atılacak adımları konuşulduğu belirtildi.

Görüşmede her iki taraf, Suriye’de ateşkesin ve Esad’sız bir siyasi geçişin desteklenmesi gerektiği görüşlerini yineledi.Her iki ülke, Libyar Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekleyeceği konusunda hemfikir olduğunu dile getirdi. Obama, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki siyasi istikrara ve insani yardımlara katkıda bulunmasını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Görüşmede İran’ın bölgedeki istikrarı bozucu aktivitelerinin de masaya yatırıldığı ve tansiyonun düşürülmesi için yeni yolların bulunması gerektiği ifade edildi.

Savunma Bakanı El Suud ABD’nin, 2023 hedeflerine ulaşması konusunda kendilerine destek vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Suudi prensin, Suudi Arabistan’ın Paris Anlaşması’na (iklim) destek verdiğini ve ABD ile temiz enerji üzerine yürütülen faaliyetleri memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

ABD medyası, Suudi prensin ziyarette Obama döneminde ABD ile gerileyen ilişkileri düzeltmek ve işbirliğini artırmak amacıyla çeşitli temaslarda bulunacağını yazmıştı. Suudi Arabistan’ın 11 Eylül saldırılarındaki rolünün ele alındığı tasarı Senato’da kabul edilmişti.

Suudi Arabistan-ABD ilişkilerinde özellikle Suriye ve İran konusunda yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle son dönemde gerileme yaşanması dikkat çekiyor.

Suudi prensin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de bir görüşme yapması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.