Obama: Son 65 yıl boyunca ABD, İsrail’in en büyük müttefiki ve arkadaşı olmuştur

Obama: Son 65 yıl boyunca ABD, İsrail’in en büyük müttefiki ve arkadaşı olmuştur

İkinci dönem başkanlığının ilk yurt dışı gezisini İsrail’e gerçekleştiren Başkan Barack Obama, ülkesinin 65 yıldır İsrail’in en büyük müttefiki olduğunu belirterek, ”Yan yana duruyoruz, çünkü kutsal topraklara barış gelmeli” dedi.

    

Obama, Ben Gurion Havaalanı’ndaki karşılamadan sonra yaptığı konuşmaya, kalabalığı İbranice’de ‘Merhaba’ anlamına gelen ‘Şalom’ kelimesiyle selamlayarak başladı.

    

Sıcak karşılamadan ötürü teşekkür eden ve İsrail’e üçüncü kez geldiğini belirten Obama, binlerce yıl önce bu kutsal topraklarda yaşayan, yüzyıllarca sürgün ve infaz edilen Yahudilerin, kendi devletlerini kurarak bir anlamda yeniden doğduklarını söyledi.

    

İsrail’de bugün yaşayan insanların, çağların hayalini gerçekleştirdiklerini ifade eden Obama, ”Son 65 yıl boyunca ABD, İsrail’in en büyük müttefiki ve arkadaşı olmuştur” diye konuştu.

        

    

İSRAİL’İ  SEÇMEM TESADÜF DEĞİL

        

İsrail’i, başkanlığının ikinci döneminde gerçekleştirdiği ilk yurt dışı gezinin ilk durağı olarak seçmesinin tesadüf olmadığına dikkati çeken Obama, ”Bu bölgede esen değişim rüzgarları hem umut hem tehlike getiriyor. O nedenle bu ziyareti, halklarımız arasındaki kopartılamaz bağı yinelemek, ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını tekrar vurgulamak ve İsrail ile komşularının halklarıyla doğrudan konuşmak için bir fırsat olarak görüyorum” dedi.

    

Kendisine zaman zaman ABD’nin neden İsrail’in yanında durduğunun sorulduğunu belirten Obama, ”Cevabı basit, yan yana duruyoruz çünkü ortak bir hikayeyi paylaşıyoruz. Bu da kendi topraklarımızda özgür yaşamayı, lider olmayı, özgürlüğünü korumak için bedel ödeyen kahramanlar olmayı, farklılıklar barındıran ve göçmenler sayesinde sürekli yenilenen toplumlarımızı ifade ediyor” diye konuştu.

        

KUTSAL TOPRAKLARA BARIŞ GELMELİ

        

ABD ile İsrail’in iki güçlü demokrasi olduğunun altını çizen Obama, iki ülke arasında ticaret, sağlık ve teknoloji alanında yaşanan işbirliğine de işaret ederek, şöyle konuştu: ”Yan yana duruyoruz, çünkü kutsal topraklara barış gelmeli. Zorlukların farkında olsak da hiçbir zaman komşularıyla barış içinde yaşayan bir İsrail’e dair vizyonumuzu kaybetmeyeceğiz. Ziyaretime şunu açıkça ifade ederek başlamak istiyorum. ABD, İsrail devletinin yanında duruyor, çünkü temel ulusal güvenlik çıkarlarımız bundan yana. Bu iki ülkeyi de mutlu ve müreffeh kılıyor, dünyayı daha iyi bir yer haline getiriyor.”

Başkan Obama, ”İttifakımız ölümsüz ve sonsuz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

    

Obama, Cumhurbaşkanı Şimon Perez ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD tarafından finanse edilen ve özel olarak havaalanına getirilen ”Demir Kubbe” (Iron Dome) füze savunma sistemini inceledi.


Başkan Obama daha sonra ”Marine Force-1” helikopteriyle Kudüs’e hareket etti.

    

Obama’ya İsrail ziyaretinde aralarında Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.