Obama, Netanyahu ile biraraya geldi

Obama, Netanyahu ile biraraya geldi

ABD Başkanı Barack Obama, İran nükleer anlaşmasının ardından bu anlaşmaya karşı olduğu bilinen İsrail Başbakanı Binyanim Netanyahu ile ilk kez biraraya geldi.

Başkan Obama ile Netanyahu Beyaz Saray’daki görüşme öncesi kameralar karşısında geçti. Başkan Obama konuşmasının başında iki ülke arasındaki ilişkinin önemine değindi. ABD ve İsrail’in arasında sıradışı bir bağ olduğunu kaydeden Obama, “Daha sık görüştüğüm başka bir yabancı lider yok” dedi.

İran nükleer anlaşmasının uygulanması konusunu Netanyahu ile görüşeceklerini kaydeden Obama, “Başbakan Netanyahu ile bu dar meselede güçlü fikir ayrılığımız olduğu sır değil” dedi. Ancak Obama, asıl mesele olarak yaklaştığı “İran’ın nükleer silah edinmemesi” konusunda bir fikir ayrılığı yaşamadıklarını vurguladı. Bu konuda ortak bir anlaşma zemini arayacaklarını dile getirdi.

Filistin bölgesinde artan şiddet meselesinin de gündemlerinde olacağını dile getiren Obama, Filistinlilerin İsrail vatandaşlarına yönelik şiddetini kınadığını belirtti. İsrail’in kendi savunmak zorunda olduğunu kaydeden Obama, bunun yanında Filistinlilerin meşru taleplerinin siyasi bir süreç izlenerek karşılanmasının önemine dikkat çekti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Ortadoğu’daki istikrarsızlık ve çatışma ortamında ABD ve İsrail işbirliğinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Filistin meselesinde barışın sağlanması adına umutlarını kaybetmediklerini dile getiren Netanyahu, silahlardan arınmış ve Yahudi devletini tanıyan bir Filistin devleti vizyonuna bağlı olduklarını kaydetti.

Netanyahu ayrıca İsrail’in güvenliğine destekleri dolayısıyla Obama’ya teşekkür etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.