Obama, Lahey’de Çin Cumhurbaşkanı ile görüştü

Obama, Lahey’de Çin Cumhurbaşkanı ile görüştü

Göreve gelmesinin ardından ilk resmi Avrupa ziyartine çıkan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, gezisinin ilk durağı olan Hollanda’da temaslarını sürdürüyor.

Xi, Hollanda’nın Lahey kentinde 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için bu ülkeye gelen ABD Başkanı Barack Obama’yla görüştü. Çin medyası, görüşmede ikili, uluslararası ve bölgesel sorunların ele alındığını duyurdu. İki lider, bu yıl ilk kez bir araya geldi ve bu görüşme ikili ilişkilerin geleceği adına önemli görülüyor.

OBAMA’NIN EŞİ’NDEN ÇİN ÇIKARMASI

Bu arada Obama’nın eşi Michelle Obama, eğitim alanında işbirliğini ve gençler arasındaki temasları yoğunlaştırmayı amaçladığı Çin gezisini sürdürüyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in eşi Peng Liyuan’ın daveti üzerine 7 günlüğüne Çin’e gelen Michelle Obama, 20 Mart’ta Pekin’e varmıştı. Burada Çin Cumhurbaşkanı Xi ve eşiyle görüşmüştü.

Pekin’de bazı üniversiteli gençlerle bir araya gelen ve Çin Seddi ve diğer tarihi mekânları gezen Michelle Obama, Pekin’in ardından, İpek Yolu’nun başlangıcı sayılan ve ‘’toprak askerler’’in bulunduğu tarihi Xian şehrini geziyor. Michelle Obama, pandaların memleketi olan Chengdu şehrini de gezdikten sonra Çin ziyaretini tamamlayacak.

Michelle Obama’ya Çin ziyaretinde annesi ve kızları Sasha ve Malia da eşlik ediyor.

ÇİN CUMHURBAŞKANI’NIN HOLLANDA TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Xi, Hollanda Senato Başkanı Ankie Broekers Knol ve Temsilciler Meclisi Başkanı Anouchka van Miltenburg ile de bir araya geldi. Xi ayrıca dün zirve kapsamında Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile ayrı ayrı görüştü.

Eşi Peng Liyuan’ın yanı sıra, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi üyelerinden Wang Huning ve Li Zhanshu ve Devlet Konseyi Üyesi Yang Jiechi’nin eşlik ettiği Xi, Avrupa turunda, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve AB’nin genel merkezlerinde de temaslarda bulunacak.

Cumhurbaşkanı Xi, Hollanda’nın ardından, Fransa, Almanya ve Belçika’yı da ziyaret edecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.