Obama Ladin’in öldürülmesi yıldönümünde Afganistan’ı ziyaret etti

Obama Ladin’in öldürülmesi yıldönümünde Afganistan’ı ziyaret etti

Başkan Barack Obama, el-Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinin birinci yıldönümü nedeniyle Afganistan’a sürpriz bir ziyaret yaptı.

Haber ajansları Başkan Obama’nın Afganistan ziyaretini son dakika olarak geçerken Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bu ülkedeki NATO kuvvetlerinin 2014 yılında çekilmesini içeren antlaşmayı imzaladı. Yine iki lider Amerika ile Afganistan arasında stratejik ortaklık antlaşmasına da imza attı.

Afganistan yerel saati ile gece yarısı Kabil yakınlarındaki Bagram Askeri üssüne AirForce 1 uçağı ile inen Obama, burada Amerikan askerlerine de seslenmesi bekleniyor.  

Obama ile Karzai arasında imzalanan anlaşma ile 2014 yılında Afganistan’daki NATO güçlerinin bu ülkeden çekilmesi planı 20 Mayıs’da Chicago’da başlayacak olan NATO zirvesine sunulacak.

Antlaşma sonrası kısa bir değerlendirme açıklaması yapan Obama, ‘‘Bu antlaşma ile Afgan halkı ve tüm dünya bilmelidir ki, Afganistan Amerika’nın dostu ve partneridir’’ dedi. Ayrıca Başkan Obama, Amerika’nın Afgan halkının yanında yer aldığını da bilmesini istedi.

Anlaşma töreninden sonra Karzai de iki ülke arasında yepyeni bir ilişkinin başladığını ifade etti. Karzai varılan antlaşmadan duyduğu memnuniyeti şöyle ifade etti; ‘‘Bu Amerika ile Afganistan arasındaki ilişkilere yeni bir sayfa açmıştır.  Bu karşılıklı saygının bir ifadesidir.’’  

Bir süredir Kabil ile Washington arasında soruna neden olan NATO güçlerinin Afganistan’daki gece baskınları ile ilgili sorunun aşıldığı da öğrenildi. İki başkanın imzaladığı antlaşma ile artık NATO güçleri gece operasyonlarını yapamayacak. NATO güçleri ancak gece baskınlarında Afgan güçlerine yardım edebilecek ve operasyon yapılmadan önce yerel yönetimden müsade almasını öngörüyor. Anlaşma ile yine Amerika’nın kontrolünde olan Bagram cezaevi Afgan güçlerine devir edildi.  

Amerikan askerleri tarafından Kur’an-ı Kerim yakılması ve 17 Afgan köylüsünün bir ABD askeri tarafından öldürülmesi gibi olaylar Afganistan’da yabancı askerlerin varlığına duyulan rahatsızlığı arttırmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.