Obama ile Netanyahu İran ve Filistin’i görüştü

Obama ile Netanyahu İran ve Filistin’i görüştü

 

Başkan Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşmede İran nükleer programı ve Filistin dahil Ortadoğu’daki güvenlik ve istihbarat meseleleri gündeme geldi.

İkili görüşme sonrası Oval Ofis’te basın açıklaması yaptı. Obama ve Netanyahu, İran’ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.

İran’ın samimiyetini sadece sözlerle değil eyleme dökerek göstermesi gerektiğini dile getiren Obama, “Şu kesinlikle açık ki sözler yeterli değil, uluslararası topluma güven verecek eylemlerin olması gerekiyor.”dedi. Bununla birlikte diplomasinin test edilmesi gerektiğini belirten Obama, ABD’nin askeri müdahale dahil her türlü ihtimali hala masada tuttuğunu dile getirdi. Obama, İran’ın yaptırımlar dolayısıyla görüşmeye hazır olduğunu ve kendilerinin iyi niyetli bir şekilde bu İran’ın bu isteğini test edeceklerini söyledi. Obama ayrıca Filistin yönetimi ile iyi niyetli müzakereler yapması dolayısıyla Netanyahu’yu kutladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu İran’ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiği yönünde kararlı duruşu dolayısıyla ABD yönetimine memnuniyetini dile getirdi. Diplomasinin işlemesi için yaptırımların sürmesi gerektiğini ifade eden Netanyahu, “İsrail’in inancı, İran’ın müzakereler süresince nükleer programını geliştirmeye devam edeceğidir.” ifadelerini kullandı. Netantahu, İran’ın nükleer programa devam etmesi halinde bu ülkeye yönelik yaptırımların artırılması gerektiğini söyledi.

Başkan Barack Obama, geçtiğimiz cuma günü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle bir telefon görüşmesi yapmıştı. Görüşme, iki ülke liderleri arasında 34 yıl sonra yapılan ilk görüşme olmuştu. Obama Netanyahu ile bu görüşmeden 3 gün sonra bir araya geldi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.