Obama: Bu işte, İsrail devletinin ABD’den daha büyük bir dostu olmayacak

Obama: Bu işte, İsrail devletinin ABD’den daha büyük bir dostu olmayacak

Başkan Barack Obama, İsrail için ABD’den büyük dost olmadığını belirterek, iki ülkenin birlikte yapacağı işlerin, genç nesillere güvenlik, barış ve refah imkanı sağlayacağını söyledi.

    

Ortadoğu turu kapsamında İsrail’e gelen ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Kudüs’teki Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda bir araya geldi. Obama ve Peres, görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

    

Konuşmasına, daha önce senatör olarak geldiği Kudüs’ü bir kez daha ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan Obama, ”Bu ölümsüz şehre yeniden gelmek muhteşem” dedi.

    

Cumhurbaşkanlığı Konutu’na gelişinde kendisini karşılayan çocukları görmekten de mutluluk duyduğunu belirten Obama, şöyle konuştu:

    

”Onların hayalleri de dünyanın her yerindeki çocuklarla aynı. İsraillilerin her gün karşı karşıya kaldıkları zorlukları yaşasalar da güvende olmayı, roketlerin olmadığı, bilim ve teknolojinin yıkmak değil, inşa etmek için kullanıldığı bir dünyada, terörün ve İsraillilere yönelik tehditlerin olmadığı bir ortamda barış içinde yaşamayı istiyorlar. Hak ettikleri gelecek bu. Halklarımızın paylaştığı vizyon da bu.”

        

ABD’DEN BÜYÜK DOST YOK

        

Peres’in geçen sene Washington’a ziyaretinin de memnuniyet verici olduğunu söyleyen Obama, bugünkü görüşmede bölgesel gelişmeler, İran’ın nükleer faaliyetleri ve İsrail-Filistin barış süreci gibi konularda Peres’in perspektifi konusunda fikir edinme fırsatı bulduğunu kaydetti.

    

Şimon Peres’in, “yalnızca hayret uyandıran bir vizyona değil, aynı zamanda pratik akla sahip bir politikacı” olduğunu belirten Obama, “Kendisine şunu söyledim. Bu işte, İsrail devletinin ABD’den daha büyük bir dostu olmayacak. Yapacağımız işler, bugün gördüğümüz çocukların güvenlik, barış ve refaha sahip olmasına imkan sağlayacak” ifadesini kullandı.

       

GÜZEL MEYVELER VERECEKLER

        

Görüşme çerçevesinde Peres ile ağaç da diktiklerini ve bu ağacın gelecek nesillere sorumluluklarını temsil ettiğini anlatan Obama, şöyle konuştu:


”Ektiğiniz bütün tohumlar için, ilerleme, güvenlik ve barış tohumları için teşekkürler. Bunlar, yalnızca İsrail’in değil, halklarımız arasındaki ilişkilerin de büyümesini sağlayan tohumlar. İnanıyorum ki eğer bu tohumlarla ilgilenir, onlara bakarsak, sadece bu toprakların çocukları için değil, İsrailliler, Filistinliler ve tüm bölgedeki Araplar için güzel meyveler verecekler. Bunlar, yalnızca buranın çocukları için değil, benim ve ABD’nin çocukları için de yararlı olacak.”

  

Konuşmasının ardından Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmek üzere konuttan ayrılan Obama’yı, çocuklar şarkılarla uğurladı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.