Obama, Bingazi’de köşeye sıkıştırılıyor

Obama, Bingazi’de köşeye sıkıştırılıyor

11 Eylül 2012 Bingazi terör saldırılarında Obama yönetiminin iddia edilen hatalarının üzerine ısrarla gitmeyi sürdüren Cumhuriyetçi muhalefet, Libya’daki olayları bizzat yaşayan bazı Amerikan diplomatların ifadelerinde siyasi maden buldu.

Obama’yı Yüce Divan’a sevk ederek azlettirme, dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a ise 2016’da muhtemel başkanlık yolunu kapatma hesapları yapan azılı muhaliflerin ümidleri biraz daha yeşerdi.

Dönemin Libya büyükelçiliğindeki ikinci isim Gregory Hicks, güvenlik şefi Eric Nordstorm ve Dışişleri Terörle Mücadele Dairesi eski yetkililerinden Mark Thompson, ABD’nin Bingazi Başkonsolosluğu’na yapılan ve büyükelçi Christopher Stevens dahil üç personelin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarıyla ilgili Temsilciler Meclisi Denetim ve Hükümet Reformu Komitesi’ne çarşamba günü ifade verdiler.

Kıdemli diplomatların bazı beyanları, Beyaz Saray’ın başkanlık seçimleri arifesinde olayın terör saldırısı boyutunu başlangıçta kasten gizleyerek kamuoyunu yanılttığını ve Hillary Clinton yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı’nın ise yeterli tedbir almadığını iddia eden Cumhuriyetçi muhalefetin tezlerini güçlendirir nitelikte.

Hicks, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi ve Obama’nın yakın arkadaşlarından Büyükelçi Susan Rice’ın saldırıyı takip eden pazar günü televizyonlarda saldırıyı sırf Hz. Muhammed’e (sas) hakaret eden videoya tepkilere bağlamasından duyduğu rahatsızlığı gizlememiş. Konuyu incelemek üzere Libya’yı ziyaret eden bir Kongre üyesiyle Dışişleri’ndeki amirlerinin aksi yönde talimatlarına rağmen görüştüğünü ifade eden Hicks, bu nedenlerle üstlerinden fırça yediğini kaydetti. Kıdemli diplomat, ardından Washington’da masabaşı bir göreve “fiilen tenzil” edilerek “misilleme”ye maruz kaldığını öne sürdü. Dışişleri sözcülerinden Patrick Ventrell, yaptığı açıklamada, intikam iddialarını reddetti.

Büyükelçiliğin güvenlik şefi Eric Nordstorm ise verdiği ifadede Bakan Clinton ve ekibinin Libya’daki saldırının aylar öncesinden itibaren kötüleşen güvenlik şartlarına yeterince dikkatle eğilmediğini ve taleplerini karşılamadığını anlattı. Diplomatlar, olayların yaşandığı gün Trablus’taki dört kişilik özel kuvvetler timine Bingazi’ye hareket talimatı verilmediğini, Yabancı Acil Destek Ekibi’nin de olay yerine gönderimesine amirlerinin razı olmadığını kaydettiler.

Birçok Cumhuriyetçi, Başkan Obama’nın Libya saldırıları konusunda kamuoyunu kasten yanlış yönlendirdiğini, bunun da yüce divanlık bir “yalan” olduğunu düşünüyor. Güney Carolina Cumhuriyetçi Senatörü Lindsay Graham, olayı Watergate skandalına benzetti. ABD eski başkanlarından Richard Nixon, muhalefetteki Demokrat Parti’nin Watergate apartman kompleksindeki bir ofisinin kanunsuz şekilde dinlenmesine göz yumması ve olayı örtbas teşebbüslerinin ortaya çıkması sonucu 1974’te istifa etmişti.

Cumhuriyetçilerin diğer büyük siyasi avı da, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton. Siyasete tekrar dönme sinyali henüz vermiyor olsa da, Demokrat Parti’nin 2016 için en güçlü muhtemel başkan adayı olarak gösterilen Clinton’ın yıpratılması muhalefetin öncelikli hedeflerinden. Clinton, görevden ayrılmadan önce Kongre’de Bingazi olaylarıyla ilgili ifade vermişti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.