Obama Afganistan’dan asker çekmeyi erteledi

Obama Afganistan’dan asker çekmeyi erteledi

ABD Başkanı Barack Obama, Afgan ordusunun yeterince güçlü hale gelmediği gerekçesiyle 9 bin 800 bin Amerikan askerinin gelecek yıl da bu ülkede kalacağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Savunma Bakanı Ash Carter ile ABD’nin Afganistan’daki askeri stratejisi hakkında konuştu.

“Sonu olmayan savaş” fikrini desteklemediğini kaydeden Obama, ucu açık askeri çatışmaların ülkenin güvenliğine bir menfaati olmadığını dile getirdi. Bununla birlikte ülkesini terör saldırılarından korumak adına adım atmaktan kaçınmayacağı mesajını veren Obama, “Afganistan’ın ülkemize saldırı için yeniden teröristler tarafından bir üs olarak kullanılmasına izin veremem” şeklinde konuştu.

Obama, Afganistan’da ABD askerlerinin varlığını “makul ve anlamlı” bir şekilde uzattıklarını açıkladı. Mevcut 9 bin 800 askerin 2016 sonuna kadar Afganistan’da kalmasına karar verdiğini dile getirdi. Obama, 2016 yılı sonunda ise 5 bin 500 askerin Afganistan’da kalmayı sürdüreceğini açıkladı.

Amerikan askerlerinin Taliban’a karşı “kara muharebesine” sine girmediğini dile getiren Obama, “Bu görevler ülkesini korumanın tüm sorumluluğunu taşıyan Afganlara ait” dedi. Obama, ABD askerlerinin misyonlarında bir değişikliğin olmayacağını vurguladı.

Başkanlığı döneminde ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaşını bitirmek için ciddi adımlar atan Obama, bir soru üzerine bu kararından “pişman olmadığını” ifade etti. Obama, “Benim amacım Afganistan’a başarılı olmaları adına tüm fırsatları sağladığımızdan emin olmak” şeklinde konuştu. Obama ABD askeri varlığını uzatmanın “doğru bir karar” olduğunun altını çizdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.