O başbakan istifa etti

O başbakan istifa etti

Panama Papers belgelerinde ismi geçen İzlanda Başbakanı erken seçim isteği reddedilince istifa etti.
İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson, Devlet Başkanı Olafur Ragnar Grimsson’dan parlamentoyu feshetmesi ve erken seçim kararı almasını istedi. Grimsson talebi kabul etmeyince Gunnlaugsson bunun üzerine istifa etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Panama belgeleri Sigmundur Gunnlaugsson ve eşinin 2007 yılında bir offshore şirketi satın aldığını ortaya koyuyor.

Birçok farklı ülkeden gazetecinin bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışarak topladığı ve sayıları 11 milyonu aşan gizli belgelerde aralarında bazı ülke liderlerinin yakın çevresiyle de ilişkili hesapların detayları ortaya çıkarıldı.

Panama’da faaliyet gösteren Mossack Fonseca hukuk şirketine ait dokümanlar, şirketin müşterilerinin vergi kaçırmasına, yaptırımları bertaraf etmesine ve kara para aklamasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Belgelerde hem emekli olmuş, hem de hala görevde olan toplam 12 ülke liderinin adı geçiyor.

Mossack Fonseca belgelerinde Başbakan Gunnlaugsson’un, ülkesi finansal krizdeyken, kamu fonlarıyla kurtarılan bankalara özel bir alaka gösterdiği görülüyor

Belgelerde, Gunnlaugsson’un bir offshore şirket aracılığıyla sorunlu İzlanda bankalarına yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptığı ve bu yatırımları kamuoyuyla paylaşmadığı anlaşılıyor.
2009’da Başbakanlık görevini devralan Gunnlaugsson’un, bankalara yatırım yapan Wintris şirketindeki paylarını beyan etmediği, şirketteki yüzde 50 hissesini, Başbakan olduktan 8 ay sonra eşine devrettiği görülüyor.

Hisselerin devri ise, hisse başı 1 dolar bedel üzerinden gerçekleşmiş. Başbakan yasa dışı bir iş yapmadığını ve eşinin de hisse devrinden herhangi bir finansal çıkar sağlamadığını ifade ediyor.

Belgelerden ortaya çıkmasından bu yanda İzlanda’da başbakanı protesto gösterileri düzenleniyor.

Photo by controlarms

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.