NYT’den seçim yorumu: Erdoğan’ın korkutma taktikleri işe yaradı

NYT’den seçim yorumu: Erdoğan’ın korkutma taktikleri işe yaradı

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT) seçimlerden sonra başyazı yayınlandı.

Gazetenin editöryal ekibi tarafından kaleme alınan yazıda “Seçimin en kötü sonucu, Erdoğan’ın başkanlığı daha güçlü hale getirmeye çalışırken, sonuçları (seçim), eleştirilere karşı tehditleri meşrulaştırmak için kullanması olur. O amacı başaramazsa bile Erdoğan, sahne arkasında yönlendirmeyi sürdürecek ve Kürt yanlısı koalisyon ile Erdoğan’a karşı kampanya yürütenlerin, intikam hedefi olacaklarına dair korkular var” denildi.

“Erdoğan’ın korkutma taktikleri işe yaradı” başlıklı yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerden sonra pazar günkü seçimi dizayn ettiği belirtildi. “7 Haziran’dan sonra Erdoğan’ın koalisyon hükümeti kurulmasına destek olmak yerine, ülkeye yeni seçim çağrısı yaptığını” kaydeden NYT, “Bu süreçte Türkiye, Suriyeli Kürtleri bombalayarak ülkenin güneydoğusunda şiddeti artırdı. Muhalif politikacılar ağır ifadelerle suçlandı. Hükümetin medya üzerindeki baskısı yeni bir seviyeye geldi. Seçimlerin arefesinde polis, Erdoğan’ı eleştiren son televizyon kanallarını bastı” ifadelerini kullandı.

“DAHA OTORİTER BİR HAKİMİYET”

“Seçimlerden sonra AKP, oyların yarısını almasına karşın, Meclis’te Erdoğan’ın geçen yıl göreve geldiğinden beri istediği güçlü bir başkanlığı yapmak için anayasayı değiştirebilecek sandalye sayısına ulaşamadı” denilen yazıda, “Ancak AKP çoğunluğu, 12 yıllık tek parti iktidarının ve büyük ihtimalle Erdoğan’ın giderek artan bir şekilde Türk hükümeti üzerindeki otoriter hakimiyetinin devamı anlamı taşıyor” ifadeleri kullanıldı.

Yazıda, “AKP yönetiminin ilk yıllarında Erdoğan Avrupa ve ABD’de ılımlı İslam’ın yüzü olarak biliniyordu. Türkiye AB üyeliği için çalışırken ve Erdoğan Kürt isyancılarla ateşkes sağlarken, ekonomi büyüyor, insan hakları gelişiyordu. Ama bunların çoğunun altı oyuldu ve Erdoğan, durmadan dostu Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yardımıyla otoriter bir yönetime doğru yönelirken Batı’da artan bir şekilde eleştirilere maruz kaldı” değerlendirmesine yer verildi.

“SEÇİMLERDEN SONRA DERGİ BASILDI”

Seçimlerden bir gün sonra Türk polisinin “Cumhurbaşkanına suçlamada bulunduğu” iddia edilen haftalık dergiye (Nokta) baskı yaptığını hatırlatan Amerikan gazetesi “Derginin editörü gözaltına alındı ve dağıtımı durduruldu. Erdoğan, yabancı eleştirmenleri hedef almada hızlı davrandı. ‘Seçim sonuçlarına tüm dünyanın saygı duyması gerekir. Tüm dünyada da böyle bir olgunluğu ben pek görmedim’ dedi. Sonuçlara saygı duyulmalı. Seçmenler istikrarı yeniden sağlamak için ona güvendi. Şimdi soru, Erdoğan’ın yetkisini demokrasinin ayakta kalmasını sağlamak için kullanıp kullanmayacağı” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.