NYT: Obama, barış için Mursi, Erdoğan ve Netanyahu’yu test etmeli

NYT: Obama, barış için Mursi, Erdoğan ve Netanyahu’yu test etmeli

Başkanı Barack Obama’ya, Ortadoğu’da barış sağlanması için baskı yapma ve bölgede “barış ve istikrar yanlısı bir koalisyon oluşturma” çağrısı yapıldı. New York Times gazetesince yayımlanan bir makalede  “üç kilit lider” olarak nitelenen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Obama tarafından “teste” tabii tutulması gereği savunuldu.


New York Times’in yer verdiği “Obama, barış getirmek için nasıl baskı kullanabilir?” başlıklı makalede Başkan Obama’nın yeniden başkan seçilerek daha güçlü bir konumda bulunduğu, artık Ortadoğu’da “barış ve istikrar yanlısı bir koalisyonu” oluşturmak için yoğun biçimde çalışması gerektiği vurgulandı. Makalede, “Üç kilit lideri teste tabii tutmalı: Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binaymin Netanyahu” denildi.

Dan Raviv ve Yossi Melman imzalarını taşıyan makalede, Mısır ve Türkiye’nin Katar ile birlikte Hamas ile İsrail arasında ateşkes sağlanması için yaptıkları çabalara dikkat çekildi ancak Gazze’deki bir ateşkesin sadece bir ilk adım olacağı belirtildi.
Washington’un, Mısır’a verdiği milyarlarca dolar dikkate alınarak Mursi’den ABD’ye Ortadoğu’daki çıkarlarını gerçekleştirmeye yardımcı olmasının istenmesi gerektiği savunulurken de “Sayın Mursi için test (Gazze) kriz sırasında ve sonrası neler yaptıkları olmalı” denildi. Makalede ayrıca ABD’nin, Mursi’nin barışı teşvik eden aktif ve yaratıcı bir koalisyonun çekirdeğini oluşturması için ısrar etmesi gereğinin altı çizildi.

Bunun ardından Türkiye’nin de söz konusu koalisyonun bir parçası olması gerektiği belirtilirken “Başkan Obama, Sayın Erdoğan’a bölgede oynamak istediği çok iyi bilinen öncü rolünü talip çıkma olanağını sağlamalı” denildi. Makaleye şöyle devam edildi:
“Amerika, Türkiye’nin, ılımlılığı ve şiddetin sonunu teşvik etmeye yönelik herhangi bir girişiminin arkasında sağlam durabilmeli. Buna bir engeli, kısa bir süre önce İsrail’i ‘terörist devlet’ olarak adlandıran Sayın Erdoğan’ın ülkesini İsrail’den uzaklaştırma kararı oluşturuyor. Şimdi Obama, Türkiye’yi İsrail ile bağları onarmaya güçlü biçimde teşvik edebilir.”

Makalede, Mısır ve Türkiye’nin dâhil olduğu, istikrarı teşvik edici bir koalisyonun aynı zamanda İran’ın, bölgeye hâkim olma hedefini zayıflatabileceği belirtilerek “Bu, Sayın Netanyahu’nun yeni barış yanlısı koalisyonla işbirliğini yapmasını sağlama yoludur” görüşü dile getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.