NYT; ‘‘İran’a ambargoyu Irak deliyor’’

NYT; ‘‘İran’a ambargoyu Irak deliyor’’

Irak’ın, nükleer programı nedeniyle uygulanan uluslararası ambargoyu delmesinde İran’a yardım ettiği iddia edildi. New York Times gazetesine ismini yayınlatmadan konuşan bazı üst düzey Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Irak hükümet yetkililerinin, İran’a dönük büyük finans aktarımı, petrol kaçakçılığı ve diğer bazı ticari aktivitelere göz yumduklarını iddia etti.

Söz konusu yetkililer, aralarında Maliki’ye çok yakın isimlerin de olduğu bazı hükümet görevlilerinin, bu faaliyetten ciddi menfaat elde ettiklerini de ileri sürdü. Irak hükümet sözcüsü Ali Dabbagh ise gazeteye yaptığı açıklamada, ”İran’a yönelik uluslararası finans ve petrol ambargosunu delmeye de ama aynı zamanda İran ile iyi ilişkilerini bozmaya da niyetlerinin olmadığını” söyledi.

İran’ın finansal işlerini yaptığı gerekçesiyle Elaf Islamic Bank adlı Irak bankası geçtiğimiz ay Amerikan bankacılık sistemiyle her türlü ilişkiden men edilmişti. Ancak, Irak, ABD’nin söz konusu kararına rağmen söz konusu bankayı cezalandırmadı. Banka halen, Irak merkez bankasının Irak Dinarı karşılığı ABD Doları satın alınan günlük ihalelerine her gün katılıyor. Bu ihaleler, İran’ın uluslararası finans sistemine girmesinin en kritik yolu konumunda. Bankanın, İran’ın ambargoyu delmek için Irak’ta üzerinden yürüttüğü petrol kaçakçılığı ve finansal kurumlar ağının sadece küçük bir parçası olduğuna işaret ediliyor.

Haberde, İran’ın bazı Iraklı aracılar vasıtasıyla bu ülkede en az 4 ticarî bankayı kontrol ettiği de belirtiliyor. Bu kurumlar İran’a uluslararası finans sistemi ile doğrudan temas imkânı veriyor. Ancak buna rağmen, Obama yönetiminin, son Amerikan askerinin henüz 8 ay önce terk ettiği ülkenin Başbakanı Nuri Maliki ile kamuoyu önünde bir tartışmaya girmek istemediği de vurgulanıyor. Obama yönetimi bunun yerine, Iraklı yöneticilerle kapalı kapılar ardında somut deliller üzerinden konuşuyor. 1980-1988 yılları arasında savaşan Irak ve İran’ın ticaret hacmi, son yıllarda hızla artarak yıllık 11 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.