NY Times: Türk hükümeti, IŞİD’in petrol sevkiyatından rant sağlıyor

NY Times: Türk hükümeti, IŞİD’in petrol sevkiyatından rant sağlıyor

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ve Newsweek dergisinde Türkiye’nin sert bir şekilde eleştirildiği yorum, haberlerden sonra bir skandal iddia da New York Times’dan (NY Times) geldi.

NY Times, ABD hükümetinin, IŞİD’in parasal kaynağının kurutulmasına en büyük engeli Türkiye’nin oluşturduğunu düşündüğünü yazdı. Haberde ABD’li resmi kaynakların ifadelerine yer verilerek, hükümetin, IŞİD’in milyonlarca dolar tutarında petrol kaynağını kurutmaya çalıştığını ancak bugüne kadar Ankara’yı ikna etmeye muvaffak olmadıklarını dile getirdi. Uzman görüşlerine de yer verilen haberde, IŞİD’in petrol ticaretinin karaborsaya düştüğünü ve bundan bazı AK Partili hükümet yetkililerinin rant sağlamış olabileceğinin altı çizildi.

Batılı istihbaratın Irak ile Suriye ve Türkiye’nin güney sınır illerine yönelik petrol sevkiyatının izini sürdüğü belirtilen haberde, sevkiyatı yapan tankerlerin ABD uçakları tarafından vurulup vurulmaması konusunda ise Pentagon’un uzun süre tartışdığını ifade etti. Ancak son günlerde artık tankerlerin vurulması fikrine daha ılımlı yaklaşıldığı dile getirildi.

ABD’li yetkililerin, Türkye’nin, hem petrol sevkiyatını hem de radikallerinin topraklarından geçişlerini kontrol edemediğini savunduğunu aktaran haber, Obama hükümetinin ise Ankara’yı açıktan eleştirmekten kaçındığını ifadeleri yer aldı.

Haberde, ABD’li bir üst düzey yetkilinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başkan Barack Obama’nın NATO zirvesinde yaptığı görüşmenin ‘hassas’ bir görüşme olduğunu söylediği ifade edildi. Ayrıca aynı yetkilinin ‘‘IŞİD’i dizginlemeye Türkiye’nin kendisi karar verecektir.’’ sözlerine yer verildi.

Petrol ticaretinin IŞİD için büyük finans kaynağı olduğunu ve Türkiye’nin bunu engellemekte başarısız olmasına atıf yapan NY Times, Obama yönetiminin hem örgüte karşı koalisyon oluşturma hem de can damarı petrolü kesmede zorlandığını yazdı. Gazete, petrol kaynaklarının IŞİD için, örgüt mevcut militanlarının cebini doldurmak ve yeni militan devşirip nüfuz alanını genişletebilmek manasına geldiğini ifade etti.

TÜRKİYE HAYAL KIRIKLIĞI

NY Times, uluslararası ilişkiler uzmanı Juan Zarate’nin görüşlerine de yer vererek, Türkiye’nin oluşturulmaya çalışılan koalisyonun bilinmeyeni olduğusu dile getirdi. Zarate, ‘‘Büyük bir hayal kırıklılığı bu. Önemli bir NATO müttefiği sözkonusu ama IŞİD’e giden para, militan ve desteğini kesmeye niyetleri var mı yok mu beli değil.’’ dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.