NY Times: Pentagon eğit-donat programına son verdi

NY Times: Pentagon eğit-donat programına son verdi

Amerikan New York Times gazetesi Obama yönetiminin Suriyeli muhaliflerin Esed yönetimine karşı mücadelede eğitilmesi ve silahlandırılmasını kapsayan eğit-donat programına son verdiğini duyurdu.

Gazeteye konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir Savunma Bakanlığı yetkilisi 500 milyon dolar bütçeli programın sona erdiğini ve resmi açıklamanın Savunma Bakanı Ash Carter’ın Londra ziyaretinden sonra yarın (Cuma) yapılmasının beklendiği ifade etti.

Yetkili bundan böyle programın yürütüldüğü Ürdün, Katar, Suud Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yetiştirilmek üzere yeni Suriyeli muhalifin alınmayacağını ancak Türkiye’de çoğunluğu muhaliflerin lider kadrosundan oluşan küçük bir grup için eğitim merkezi kurulacağını söyledi.

OBAMA STRATAJİ DEĞİŞİKLİĞİNİ DESTEKLİYOR

Haberde, birkaç Amerikalı yetkiliye göre Başkan Obama’nın üst düzey ulusal güvenlik ve dış politika danışmanlarıyla geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmelerde Suriye’de stratejinin değişitirilmesini desteklediği aktarıldı.

Bir başka üst düzey yetkili eğit-donat programının sona ermesini, “Binlerce askerin eğitilmesi doğru model değildi ve bunun açıkça görüldüğünü düşünüyorum.” şeklinde değerlendirdi. Yetkililer ayrıca muhaliflerin eğitilmesinin şartların gerektirmesi halinde tekrar başlanması seçeneğiyle askıya alınacağına dikkat çekti.

Eğit-donat programı kapsamında hali hazırda yaklaşık 150 muhalif askere eğitim veriliyor. Bununla birlikte Pentagon, Türkiye ve Ürdün’deki eğitim merkezlerinde eğitim gören muhaliflerin Suriye’ye geçişine şuan için ara verdi.

Geçtiğimiz Aralık ayında resmi olarak başlatılan eğit-donat programında bu yıl 5400 muhalifin eğitilmesi planlanıyordu. Ancak programda eğitilen Suriyeli muhaliflerin sayısı planlanan bu rakamın çok gerisinde kaldı. ABD Merkez Kuvvet Komutanlığı’nın başındaki General Lloyd Austin eylül ayında yaptığı açıklamada, eğit donat programını tamamladıktan sonra Suriye’de savaşmaya giden muhalif sayısının “4 veya 5” olduğunu açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.