Nükleer program için İran ile müzakereler tekrar başladı

Nükleer program için İran ile müzakereler tekrar başladı

Amerika ve batılı ülkleler, İran ile nükleer sürdürdüğü program ile alakalı müzakerelere tekrar başladı. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Temsilcisi Catherine Ashton tarafından Brüksel’de yapılan yazılı açıklamaya göre İran’ ın müzakere sürecinde ‘ciddi’ ve ‘ön koşulsuz’ olması gerektiği vurgulandı.

Amerika, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya tarafında görüşmelerin tekrar başlatılması istenirken, İran ın bu süreçte zaman kazanarak nükleer silah üretmesi ihtimali bazı endişelere sebep oluyor. Konu ile ilgili İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Saeed Jalili’ye kendilerinden istenen şartların yerine getirilmesini talep eden bir mektup gönderen Ashton “Şimdi İran’ın gerçek ilerleme elde edilecek yapıcı bir diyalog sürecine gireceğini umuyoruz. Bizim genel hedefimiz, İran’ın nükleer programının barışçı niteliğine dayanan geniş kapsamlı, uzun vadeli uluslararası güveni sağlamaktır”dedi. İran ise devlet televizyonu aracılığı ile önemli askeri üslerin nükleer denetçilere açarak diyaloğa açık kapı bıraktılarını ifade etmesi olumlu karşılandı.

Viyana merkezli nükleer izleme organizasyonunda görevli İran Büyükelçisi Ali Asghar Soltanieh İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasındaki bütün sorunlarda net çözüme ulaşıldığı taktirde, Tahran’a 32 km uzaklıkta yer alan Parchin askeri üssün denetçilerin ziyaretlerine açılacağını  söyledi. Daha önce basına yansıyan haberlere göre Parchin üssünde yüksek patlayıcı maddelerin saklandığı iddia edilmişti. İranlı yetkililer ise askeri üslerin denetçilere açılmasının güvenlik ve casusluk açısından sorunlu olduğunu söylerek bu tarz iddiaları reddediyor. Önceki gün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da görüşen Başkan Obama, İran’ı uyararak masadaki bütün seçenekleri değerlendirmesi gerektiğini söylemişti. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.