NSA yıllarca Türkiye’yi dinlemiş

NSA yıllarca Türkiye’yi dinlemiş

Türk hükümeti Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesi skandalına karşı bir cevap verememiş de olsa Der Spiegel dergisi ortaya yeni bir skandalı daha çıkardı.

Dergi Türkiye’yi yıllarca yalnızca Almanya’nın dinlemediğini yazdı. Derginin haberine göre Almanya dışında ABDile İngiltere’nin de dinlediği belgelerle dile getirildi.

Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA)’in eski çalışanı Edward Snowden’ın Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA)’e ait kamuoyuna sızdırdığı belgeler arasında Türkiye’ye ile ilgili kısım oldukça dikkat çekici. Der Spiegel’in Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayanan haberinde Amerika ile İngiltere’de Türkiye’yi uzun zamandır dinlediği kaydedildi. Haberde ABD ve İngiltere’nin Ankara’yı en önemli istihbarat hedefleri arasına aldığını yazdı. Dergiye göre dinlemeler, Ankara ve İstanbul’dan yürütüldü.

Alman istihbaratının yıllarca Türkiye’yi dinlediği haberlerini ilk kez gündeme getiren haftalık Der Spiegel dergisi, Türkiye’nin yıllarca istihbarat paylaştığı NSA tarafından İstanbul ve Ankara’daki biri resmi üç istasyon yoluyla gizlice takip edildiğini ortaya çıkardı. Derginin yayımladığı belgelere göre Ankara, Washington için yıllarca en üst düzey istihbarat hedefleri arasında yer aldı. Snowden’in ifşaatlarına göre Türkiye ile özellikle terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda derin istihbarat paylaşımına giden Washington’ın Ankara’yı ‘ortak ve hedef ülke’ şeklinde adlandırdığı belirtildi. ABD yönetiminin NSA’yı “Türkiye liderliğinin niyetlerinin” saptanmasının yanı sıra diğer 18 alandaki faaliyetlerini takip etmekle görevlendirdiği ifade edildi.

FİDAN İRAN BAĞLANTISI

Der Spiegel’in yayımladığı NSA belgelerinde, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’la ilgili bir iddia da yer aldı.

15 Nisan 2013 tarihli ve ‘çok gizli’ ibareli dokümanda, Türkiye ile istihbarat paylaşımının riskleri tartışılıyor. Risk maddelerinden birinde ise MİT’in başının (belgede ismin üzeri karalanmış ancak Dr. unvanı korunmuş) İran’la muhtemel irtibatlarına dikkat çeken eski Amerikan istihbarat raporlarına atıfta bulunuluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.