NSA, Papa’yı da dinlemiş

NSA, Papa’yı da dinlemiş

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) birçok ülkenin liderinin yanı sıra, Vatikan Şehir Devleti Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa’yı da dinlediği iddia edildi. Vatikan’dan ise; ‘Endişeli değiliz’ açıklaması geldi.

 

 

İddianın sahibi, gündem oluşturan özel haberleriyle öne çıkan İtalyan Panorama dergisi. İddiaya göre NSA, 10 Aralık 2012 ve 8 Ocak 2013 tarihleri arasında İtalya’da 46 milyon telefon dinlemesi yaptı. Bunlar içinde Vatikan’ın telefonlarının da olduğu öne sürüldü. Bu tarihler, 28 Şubat günü feragat edene kadar Papa 16. Benediktus’un  görevde bulunduğu döneme denk geliyor. Haberde, 16. Benediktus’un görevi bırakmasının ardından 12 Mart 2013 tarihinde başlayan Papalık seçimi (Konklav) süresince ve öncesinde de bu dinlemelerin gerçekleştirilmiş ve böylece kardinallerin yakından izlenmiş olabileceği belirtildi.

GELECEĞİN PAPASINA GİZLİ KAMERA

NSA’nın, piskoposlar ve kardinallerin, gelen-giden aramalarını, ‘Leadership Intentions’ (Liderlik Niyetleri), ‘Threats to Financial System’ (Finansal Sisteme Tehditler), ‘Foreign Policy Objectives’ (Dış Politika Hedefleri) ve ‘Human Rigths’ (İnsan Hakları) başlıklarıyla 4 kategoriye ayırdığı da belirtildi. Daha önce Wikileaks belgelerinde de ortaya çıkan, şu an papalık makamında bulunan Kardinal Jose Mario Bergoglio’nun, 2005 yılındaki Konklav’dan sonra Buones Aires Başpiskoposluğu görevindeyken deABD gizli servisinin yakın markajına girdiği öne sürülmüştü. Panorama dergisi, NSA’nın telekulağın yanı sıra, Mart ayındaki Konklav sürecinde geleceğin Papası Kardinal Bergoglio’yu gizli kameralarla izlediği iddiasını da paylaştı.

VATİKAN: ENDİŞELİ DEĞİLİZ

Dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden olan Vatikan Bankası’nın (Din İşleri Enstitüsü-IOR) yeni başkanı Ernst von Freyberg’in de görüntülü telekulağa maruz kaldığı iddialar arasında.  Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi ise, telekulak iddialarına ilişkin ellerinde bir veri olmadığını ve durum ne olursa olsun endişelenmediklerini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.