Norveç’ten Snowden’e düşünce özgürlüğü ödülü

Norveç’ten Snowden’e düşünce özgürlüğü ödülü

Norveç Edebiyat ve Düşünce Özgürlüğü Akademisi, Ulusal İstihbarat Kurumu’nun (NSA) telekulak skandalını ifşa eden Edward Snowden’e ödül verdi.

NSA’in eski çalışanı olan Snowden, Norveç Edebiyat ve Düşünce Özgürlüğü Akademisi tarafından her yıl verilen ‘‘Björnson Ödülü’’ne layık görüldü. Akademi Başkanı Hege Newth Nouri ödülü neden Snowden’e verdiklerini de; ‘‘Snowden’i zamanımızın en önemli ifşasını yapan kişi’’ diye izah etti.

Rusya’ya sığınan Snowden, düzenlenen ödül törenine video konferansla katıldı. Törene tutuklanma korkusu ile gelemeyen Snowden, “Yaptıklarımın sonuçlarını biliyordum. Bugün özgür olmayı beklemiyordum. Bugün cezaevinde olacağımı tahmin etmiştim. Bu ödüle layık görülmeyi de beklemiyordum” diye konuştu.

Snowden, sürgünde bulunduğu Rusya’ya da eleştiriler yöneltti. Rusya’da düşünce özgürlüğünün önündeki engelleri eleştiren Snowden, internet üzerinde artan kontrolün kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.

Rus hükümetinin internetteki denetimi artırarak insanların fikirlerini kontrol etmeye çalıştığını dile getiren Snowden, devletin özel hayata müdahale ettiğini söyledi. Snowden, internet üzerindeki denetimin siyasi bir hata ve temel değerlere de aykırı olduğunu savundu.

Snowden, daha önce 21 ülkeye iltica başvurusunda bulunduğuna ve Rusya’nın ise başvuruda bulunduğu son ülke olduğuna dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.