Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

Bu yılki Nobel Barış Ödülü, Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarının fitilini 2011’de ateşleyen fakat diğer ülkelerdeki gibi iç savaş çıkması riskini bertaraf eden Tunus’un sivil toplum kuruluşlarına verildi.

Norveç Nobel Komitesi, ödülün Tunus Milli Diyalog Dörtlüsü’ne çoğulcu bir demokrasiye yaptıkları kararlı katkı dolayısıyla verildiğini açıkladı.

Norveç’in başkenti Oslo’da açıklama yapan Norveç Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, “Ülke iç savaşın eşiğine gelmişken alternatif ve barışçıl bir siyasi süreç oluşturdular” ifadelerini kullandı.

Tunus’ta Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesinin ardından halkın iradesinin hakim olması kurulu düzeni memnun etmemişti. İktidardaki ‘İslamcı’ olarak nitelenen En Nahda hareketi ise farklı kesimlerden sosyal ve siyasi güçlerle yönetimi paylaşarak ülkeye yeniden zorba bir siyasi gücün hakim olmasıyla sonuçlanabilecek bir sürecin önünü almıştı.

Kaci Kullmann Five, ödülün her şeyden önce Tunus halkının cesareti için verildiğini de belirterek, bu sürecin sosyalistlerle İslamcıların uzlaşabileceğini ve yönetimin demokratik yollarla el değiştirebileceğini gösterdiğini vurguladı.

Barış ödülünü alan Diyalog Dörtlüsü şu kurumlardan oluşuyor: ‘Tunus Genel İşçi Sendikası’, ‘Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu’, ‘İnsan Hakları Birliği’ ve ‘Barolar Birliği’.

2015 Nobel Barış Ödülü için 273 aday gösterilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.