Nobel Barış Ödülü, çocuk hakları savunucularına

Nobel Barış Ödülü, çocuk hakları savunucularına

Nobel Barış Ödülü, bu yıl Pakistanlı çocuk hakları aktivisti Malala Yusufzay ve Hindistanlı eğitim aktivisti Kailash Satyarthi’ye verildi. Saytarthi, “Bu ödül her çocuk hakları aktivisti için bir onurdur. Milyonlarca çocuğun sesi duyuldu. Şu an bütün Hindistan için mutlu an, özellikle çocuklar için.” dedi.

Bugüne kadar bu ödülü alan en genç kişi olan Malala Yusufzay (17), kızların okula gönderilmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle Taliban’ın ölüm listesinde yer almış, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken uğradığı silahlı saldırıda başından ve boynundan vurulmuştu. Barış Ödülü’nün kazananlarından Saytarthi, “Bu ödül her çocuk hakları aktivisti için bir onurdur. Milyonlarca çocuğun sesi duyuldu. Şu an bütün Hindistan için mutlu an, özellikle çocuklar için.” açıklamasında bulundu.

Nobel Komitesi; Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay’ın çocuklar ve gençler üzerindeki baskılar ve çocukların eğitim hakkı için verdikleri mücadelelerden dolayı ödüle layık görüldükleri ifade edildi. Satyarthi ve Yusufzay, 1,5 milyon dolar olan para ödülünü paylaşacak.

Nobel Barış Ödülü’nün bu yılki favorileri arasında Papa Francisco, eski ABD’li istihbaratçı Edward Snowden, Beyaz Rusya’dan Ales Bialiazki ve Afrikalı Doktor Denis Mukwege’nin adları geçiyordu.

Barış Ödülü, dinamitin mucidi kimyager Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor.

Alfred Nobel’in ölüm tarihi olan 10 Aralık’ta Norveç’in Başkenti Oslo’da düzenlenecek törenle sahiplerine sunulacak Nobel Barış Ödülü’ne bu yıl, 47′si kuruluş olmak üzere, toplam 278 aday gösterildi.

Önceki sahipleri arasında Nelson Mandela, Barack Obama, Teresa Ana, Martin Luther King gibi isimlerin olduğu Nobel Barış Ödülü, geçen yıl başkanlığını Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü’nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne verilmişti.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ

1901 ve 2014 arasında 95 kez Nobel Barış Ödülü verildi. 102 kişi ve 25 örgüte layık görülen ödüllerden 29’u iki kazanan arasında paylaştırıldı. Nobel Barış Ödülü, tarihinde sadece iki kez üç kişiye verildi: 1994’te Yaser Arafat, Şimon Perez ve Yitzak Rabin, 2011’de ise Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tevekkül Karman, Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi 1917, 1944 ve 1963’te üç kez, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise 1954 ve 1981’de iki kez Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Nobel Barış Ödülü’nü kazanan 102 kişiden 16’sı kadındı: Bertha von Suttner (1905), Jane Addams (1931), Emily Greene Balch (1946), Betty Williams ve Mairead Corrigan (1976), Rahibe Teresa (1979), Alva Myrdal (1982), Aung San Suu Çii (1991), Rigoberta Menchú Tum (1992), Jody Williams (1997), Şirin Ebadi (2003), Wangari Maathai (2004), Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tevekkül Karman (2011), Malala Yusufzay (2014).

Nobel Barış Ödülü’nün en genç sahibi bu yıl ödüle layık görülen 17 yaşındaki Malala Yusufzay oldu. Bu unvanı daha önce 32 yaşında Tevekkül Karman elinde bulunduruyordu. 1995’te Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen 87 yaşındaki Joseph Rotblat, ise Barış Ödülü’nü alan en yaşlı kişi olarak tarihe geçti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.