Newsweek’ten tartışmaya yol açacak haber: İstanbul varoşları IŞİD’in militan kaynağı

Newsweek’ten tartışmaya yol açacak haber: İstanbul varoşları IŞİD’in militan kaynağı

Newsweek haftalık haber dergisi, İstanbul’un varoşlarının Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) için yeni militan devşirme yerleri olduğunu yazdı. Dergi ayrıca İstanbul’u ‘Cihadcıların yeni güzergahı’ diye tarif etti.

Newsweek, Deniz Şahin isimli kadının alkolik kocasının bir radikal İslamcıya dönüşmesini ve ardından, çocuklarını ve eşini geride bırakarak Suriye’ye giderek radikallerle savaşmaya başlamasının hikayesini anlatıyor.

Dergi, hikayesi Deniz Şahin’e benzeyen insanların arttığına ve NATO üyesi Türkiye’nin sarmaşık gibi filizlenen radikal grupların ateş hattına çekildiğine dikkat çekiyor. Haberin devamında ise, Türk insanının, yıllık 35 milyon turistin ziyaret ettiği bir ülkenin sınırlarının IŞİD’in kontrol ettiği topraklarla çevrelenmiş olması ve sınırdaki yetersiz önlemler nedeniyle endişe duyduğuna dikkat çekiliyor.

Başkan Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesinde yaptıkları görüşmenin de ana gündem maddesinin IŞİD olduğunu hatırlatan Newsweek, Türkiye’nin Musul konsolosu ve çalışanlarının IŞİD tarafından rehin almasından sonra Ankara’nın bu örgütün kendisi için tehdit olduğu bilincine vardığını ancak şimdi de rehinelerden dolayı ellerinin bağlı olduğu ifade ediliyor. İsmi açıklanmayan bir Türk yetkilisinin sözlerine de yer veren haber, ‘‘Türkiye IŞİD’e karşı ‘ılımlı’ değil. Yalnızca rehinelere zarar verebilecek açıklama ve eylemlerden kaçınıyor. IŞİD’in iç güvenliği tehdit edecek her türlü eylemine karşın gerekli önlem ve tedbirler alınıyor.’’ sözlerine yer veriyor.

Haberin ara başlığını ‘‘IŞİD İstanbul’da’’ diye atan dergi, bir başka insan hikayesini dile getiriyor ve Kenan Beyaztaş’ın 25 yaşındaki kardeşi Ahmet’in başına gelenleri anlatıyor. Ahmet’in geçen ay IŞİD’e katıldığını aktaran dergi, Kenan’ın ifadelerinden yola çıkarak bir ay önce, Ahmet ile birlikte Dilovası’ndan 19 gencin iki minübüsle Suriye sınırını geçerek savaşmaya gittiğini yazıyor. Muhalif partilerin de geçtiğimiz haftalarda 90 gencin aynı Ahmet gibi Suriye’ye giderek cepheye katıldığını söylediği aktarılıyor. Dergiye konuşan Kenan Beyaztaş, ‘‘Birçok insan IŞİD’e katılıyor. Ve polis hiç birşey yapmıyor. Ben Kürt ve solcuyum. Eğer dört Kürt biraraya gelseniz devletin bundan haberi olur. IŞİD’e katılanları durdurmuyor, istese elbette durdurabilir.’’ sözlerine yer veriyor.

Derginin haberinde Ahmet Beyaztaş, Deniz Şahin gibi başka insanlarında IŞİD’e nasıl katıldıkları genişce anlatılıyor. Dergi daha sonra IŞİD’in Türkiye içinde bir tehdit unsuru olmaya başladığına dikkat çekiyor. Haberde, geçtiğimiz mart ayında IŞİD militanlarının Türk askeri, polisi ve sivil vatandaşını öldürdüğüne vurguda bulunarak, geçen yıl Reyhanlı’da yaşanan iki patlamada 52 kişinin hayatını kaybettiğini ve bunun sorumluları ile örgüt arasında bağ olduğunu ileri sürüyor. Haberde ayrıca IŞİD’e katılan radikal İslamcılar ile Marksist PKK’lılar arasında Türkiye içinde de çatışmalar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Geçen yıl IŞİD tarafından 40 gün rehin tutulan fotomuhabiri Bünyamin Aygün’ün yaşadıklarını da kaleme alan Newsweek, Aygün’ün IŞİD’in içinde birçok Türk’ün olduğuna dair sözlerine yer veriyor. Aygün, Newsweek’e verdiği demeçte,  IŞİD’e katılan Türklerin muhafazakar Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dahi iyi Müslüman olmadığını, ondan nefret ile söz ettiklerine işaret ediyor. Devamında, ‘‘Bana, ‘Türkiye bizden korksun. İstersek ülkenin dört bir yanına bombalar koyarız. Eğer sınıra yaklaşırlarsa toplumsal ve ekonomik koas çıkarırız ve bedelini öderler’ dediler.’’ diye konuşuyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.