Nethanyahu’dan Obama’ya suçlama

Nethanyahu’dan Obama’ya suçlama

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Amerika’nın İsrail Büyükelçisini sıradışı bir uygulmayla ofisine çağırdı.

Netanyahu, İsrail’in aynı zamanda Dışişleri Bakanı.

Olay, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Cuma günkü BM Güvenlik Konseyi oylamasında evet oyu kullanan ülkelerin Büyükelçilerini Bakanlığa çağırmasının ardından gerçekleşti.

Netanyahu, “Bizim bilgimize göre Obama yönetimi bunun arkasında durdu, cümleleri koordine etti ve geçmesini istedi” dedi.

İsrail Başbakanı “dostlar birbirlerini Güvenlik Konseyi’ne götürmez” ifadelerini de kullandı.

1979’dan buyana İsrail’in yerleşim politikası nedeniyle ilk defa kınadığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Cuma günkü kararında , yerleşim birimlerinin yasal geçerliliği bulunmadığı, uluslararası hukuku alenen çiğnediği belirtiliyor ve iki devletli çözümün önünde büyük engel olarak nitelendirliliyor.

Netanyahu, Amerika Başkanı Barack Obama’yı İsrail’i destekleme taahhüdünden vazgeçmekle suçladı.

Netanyahu, hükümetine Birleşmiş Milletler’in 5 kurumuna destek vermeyi durdurma talimatı verdiğini de söyledi.

Televizyondan halka seslenen Netanyahu, İsrail’in Birleşmiş Milletler kuruluşlarına yaptığı yaklaşık 8 milyon dolarlıkkaynağı durduracağını vurguladı. Netanyahu, bu kuruluşların ismini vermedi.

Netanyahu, İsrail’in BM kararını görmezden gelmeyeceğinikaydetti.

Kararı utanç verici olarak niteleyen Netanyahu, “bunun üstesinden geleceğiz” ifadesini kullandı.

Filistinli eski müzakereci Saeb Erekat, oylamanın Netanyahu’ya, politikasının İsrail ve bölgeye barış ile güvenlik getirmeyeceğine yönelik bir açık mesaj olduğunu söyledi.

Netanyahu, saçma olarak nitelediği kararın zararlarını görüşmek için Amerika’da Başkan seçilen Donald Trump ile çalışmayı dört gözle beklediğini de vurguladı.

Trump, 20 Ocak’ta Başkanlık koltuğuna oturacak. Trump, Başkanlık koltuğuna oturunca Birleşmiş Milletler’de Amerika’nın rolünün değişeceğini belirtiyor. Donald Trump, 20 Ocak’ta işler farklı olacak şeklinde tweet attı.

Söz konusu karar tasarısı 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde dami üye ülkelerden Amerika’nın çekimser kalmasıyla kabul edilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.