Netanyahu, Mavi Marmara için özür diledi

Netanyahu, Mavi Marmara için özür diledi

ABD’li yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin baskını ve yaşanan ölümlerden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilediğini ve tazminat vermeyi kabul ettiğini bildirdi.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinden memnuniyetini ifade etti.


Obama, ”bölgesel barış ve güvenliği ilerletmek için Türkiye ile İsrail arasındaki olumlu

ilişkilerin yeniden tesisine büyük önem verdiklerini” bildirdi.


ABD’nin hem Türkiye hem de İsrail ile yakın ortaklıklarına derinden önem verdiğini belirten Obama, şunları kaydetti: ”Bölgesel barış ve güvenliği ilerletmek için Türkiye ile İsrail arasındaki olumlu ilişkilerin yeniden tesisine büyük önem veriyoruz. İki lider arasındaki bugünkü görüşmenin, onları bu konuda ve bir dizi diğer zorluk ve fırsatta daha derin işbirliğine girmeleri için imkan sağlayacağından umutluyum”.


İSRAİL MAVİ MARMARA İÇİN ÖZÜR DİLEDİ


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye’den özür dilediği bildirildi.


Netanyanu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve “trajik sonuçların” kasti olmadığını söyledi.


Saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail’in “pişmanlığını ifade ettiğini” belirten ve tazminat ödeme sözü veren Netanyahu, saldırıda “operasyonel hatalar” olduğunu kaydetti.


Başbakanlık kaynakları, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Mavi Marmara baskını sebebiyle Türkiye’den özür dilediğini doğruladı.


FİLİSTİN İÇİN ORTAK ÇALIŞACAKLAR


ABD’li yetkililerin yaptığı açıklamada, Filistin’deki insani koşulları iyileştirmek için Türkiye ve İsrail’in birlikte çalışma konusunda aynı fikirde oldukları da vurgulandı.


TÜRKİYE SUÇLAMALARDAN VAZGEÇTİ


ABD Başkanı Barack Obama’nın bizzat devreye girmesi üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde “Türkiye’nin, Mavi Marmara nedeniyle dört İsrailli komutan hakkında getirilen suçlamalardan vazgeçilmesini kabul ettiği” bildiriliyor.


Jerusalem Post, Netanyahu’nun “yapılmış olası hatalardan dolayı özür dilediğini” ve tazminat paketini tamamlamayı kabul ettiğini, iki Başbakanın da ilişkileri normalleştirme konusunda da mutabık kaldıklarını vurgularken, “Türkiye ise, eski Genelkurmay Başkanı General Gabi Ashkenazi dahil dört eski İsrailli komutan hakkında getirilen suçlamalardan vazgeçilmesini kabul etti” dedi.


GÖRÜŞMEYE OBAMA DA DAHİL OLDU


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Mavi Marmara saldırısından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilediği telefon görüşmesine bir ara ABD Başkanı Barack Obama’nın da dahil olduğu öğrenildi.


Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi, Obama’nın İsrail’den ayrılışından hemen önce havaalanında düzenlendi ve yaklaşık yarım saat sürdü.


Yetkili, görüşmeye bir ara Obama’nın da dahil olduğu bilgisini verdi. Görüşmede Netanyahu’nun Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilediğini ve ”operasyonel hatalar” yapıldığını söylediğini, Başbakan Erdoğan’ın da özrü kabul ettiğini belirten yetkili, bu gelişmeyi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi doğrultusunda ”ilk adım” olarak niteledi.


Amerikalı yetkili, bu konunun, Obama ile Netanyahu arasında bu hafta içinde yapılan görüşmelerde de ele alındığını bildirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.