Nemstov cinayetinde zanlı intihar etti

Nemstov cinayetinde zanlı intihar etti

Rusya’nın başkenti Moskova’da 27 Şubat’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen muhalif lider Boris Nemtsov’un katil zanlısı 5 kişiyi hakim karşısına çıktı.

Moskova’da yargılamasına başlanan beş zanlının ardından çetenin son üyesi ölü olarak ele geçirildi. Yaşadığı apartman dairesi kuşatma altına alınan son zanlının teslim ol çağrısı yapıldıktan sonra polise ateş açtığı, sonrasında ise el bombasının pimini çekerek intihar ettiği bildirildi.

Moskova Basmani mahkemesinde görülen davada hakim, 5 zanlının da tutuklu olarak yargılanmasına karar verdi.

Moskova’da nöbetçi mahkemeye çıkartılan beş sanıktan biri Zaur Dadayev’in suçunu itiraf ettiği yargıç tarafından açıklandı.

Duruşmada yargıç, “Zaur Dadayev, sorgu sırasında suçunu itiraf etmiştir. Alınan bu ifadeler doğrultusunda şüphelinin bundan böyle sanık olarak yargılanmasını karara bağlıyorum” dedi.

Mahkeme Sözcüsü Anna Fadeyeva, dün gözaltına alınan Anzor Gubaşev ve Zaur Dudyaev’in suçlu olduğuna hükmetti. Diğer 3 kişinin hala şüpheli konumunda olduğunu kaydeden Fadeyeva, “Bu kişilerin soyadları Bahayev, Ekserhanov ve Gubaşev. Bunların şüpheli konumları devam ediyor.” dedi.

Cumartesi akşam saatlerinde şüpheli sayısının 4’e çıktığı, Nemtsov cinayetine karıştıklarından şüphelenilen 2 kişinin daha gözaltına alındığı kaydedilmişti. Şüphelilerden birisinin de Gubaşev’in kardeşi olduğu belirtiliyor. Pazar günü ise şüpheli sayısı 5’e çıktı. Mahkeme 2 kişinin suçlu olduğuna, diğer 3 kişinin de tutuklu olarak yargılanmasına karar verdi.

Soruşturma Komisyonu, mahkemede zanlıların tutuklu olarak yargılanmalarını aksi durumda, soruşturmaya engel olabilecekleri ya da delilleri yok edebilecekleri talebinde bulundu. Mahkeme Anzor Gubaşev ve Zaur Dudayev’in 28 Nisan’a kadar tutukluluk süresinin devamına hükmetti. Bir şüpheli 7 Mayıs, diğer iki şüpheli de 8 Mayıs’a kadar tutuklu kalacak.

Nemtsov’un tetikçisi olarak yargılanacak Zaur Dadayev, Çeçen lider Ramzan Kadirov’un komandosu çıktı. Dadayev 2010 yılında dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in imzasıyla kahramanlık nişanına layık görüldüğü öğrenildi. “Eho Moskvi” radyosu haberine göre Dadayev’e nişanı aynı yıl Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev ile Çeçen lider Ramzan Kadirov tarafından takılmış.

Dadayev 2006’dan 2011 yılına kadar Kadirov’un kurduğu “Sever” (Kuzey) çevik kuvvet timinde komando olarak çalışmış.

Rusya iç istihbaratı Federal Güvenlik Servisi Direktörü Aleksandr Bortnikov dün yaptığı açıklamada Nemtsov’un öldürülmesi olayı ile bağlantılı iki kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Kremlin dibinde gerçekleşen cinayetle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘sipariş’ ve ” nitelemesinde bulunmuştu. Rus lider, komisyon oluşturulmasını ve suçluların bir an önce bulunarak hakim karşısına çıkarılmasını istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.