NATO Genel Sekreteri Rasmussen Afganistan’da

NATO Genel Sekreteri Rasmussen Afganistan’da

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan ziyaretinde Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi. Afgan yetkililerle NATO’nun Afganistan’tan çekilme sürecini değerlendiren Rasmussen, “Afganistan ordusunun geçmişte gösterdiği başarılarla kendini ispat ettiğini” ve şu an “ülkenin yüzde 87’sinin Afgan güvenlik güçlerinin kontrolünde olduğunu” söyledi.
    
Rasmussen, Afganistan’ın başkente Kabil’deki 1 günlük ziyareti çerçevesinde ilk olarak Devlet Başkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından kabul edildi.
    
Görüşmenin ardından Karzai ile ortak basın toplantısında konuşan Rasmussen, NATO’nun 2014’te bu ülkeden çekilmesinin ardından da Afganistan’a yardımlarının devam edeceğini söyledi. Rasmussen, Karzai’ye “2014 sonuna kadar verdiğimiz söze bağlı kalacağımızı ve hatta bu tarihten sonra da NATO olarak Afganistan ile omuz omuza çalışacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” dedi.
    
NATO’nun 2014 sonrasında Afganistan’da güvenlik güçlerinin eğitimi, danışmanlık yapılması ve desteklenmesi gibi yeni bir çalışma içerisinde olduğunu dile getiren NATO Genel Sekreteri, “Buna kararlı destek diyoruz çünkü Afganistan’a verdiğimiz söze sadık kalacağız ve Afganistan’a her konuda destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
    
Afganistan ordusuna övgüler yağdıran Rasmussen, ülke topraklarının kontrolünün yüzde 87 oranında Afgan güvenlik güçlerinin elinde olduğunu, devir teslim işlemlerinin iki yıl önce başladığını ve o zaman Afganistan ordusunun sadece başkent Kabil’de faaliyet gösterdiğini, aradan geçen iki yıl içerisinde Afgan güvenlik güçlerinin büyük bir gelişim sağladığını kaydetti.
    
Rasmussen, “Afganistan ordusunun kısa sürede inanılmaz bir mesafe katedeceği”nin altını çizerek, bu sürecin bir dönüm noktası olacağını ve yakın gelecekte de Afgan güvenlik güçlerinin terörle mücadeleye bizzat kendisinin katılacağını belirtti. NATO Genel Sekreteri ayrıca, “Afganistan ordusunun geçmişte gösterdiği başarılarla kendini ispat ettiği” görünü dile getirdi.
    
Kabil’deki temaslarında Rasmussen daha sonra Dışişleri Bakanı Zalmey Rasul ve Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Doktor Spanta ile bir araya geldi.
    
Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) komutanları ile de görüşmesi beklenen Rasmussen, Afgan komutanlar ile de NATO’nun Afganistan’daki yeni stratejisi ve 2014 sonrasına ilişkin adımları ele alacak.
    
Afgan güvenlik güçlerinin şu an 352 bin personeli bulunuyor. Ordunun Afganistan hükümetine maliyeti ise yıllık yaklaşık 6,5 milyar dolar. Kabil hükümeti mevcut bütçesi ile bunun sadece 500 milyon dolarlık kısmını karşılayabiliyor. 300 milyon dolar NATO üyelerinden ve geri kalan 5,7 milyar dolarlık kısmı ise ABD’den gelen yardımlarla sağlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.