NATO: Çatışmanın bir parçası olamayız ama Ukrayna’yı destekliyoruz

NATO: Çatışmanın bir parçası olamayız ama Ukrayna’yı destekliyoruz

Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından konuşan ittifakın Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO olarak Ukrayna’da Rusya ile savaşa girmeyeceklerini söyledi. Ukrayna’nın ‘uçuşa yasak bölge’ talebinin de uygulanamayacağını belirten Stoltenberg, “Bu Putin’in savaşıdır. Putin Ukrayna’daki savaşı durdurmalı ve tüm kuvvetlerini koşulsuz olarak geri çekmelidir.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg’in açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

  • Karada, denizde ve havada tüm güçlerimizi kuvvetlendiriyoruz. 130’dan fazla jet yüksek hazırlıkta tutuluyor. 200 gemi Akdeniz ve Karadeniz’de devriye geziyor. NATO bir savunma ittifakıdır. Temel amacımız 30 ulusu güvende tutmaktır.
  • Müttefikler, Ukrayna hava sahasında NATO uçaklarının ya da Ukrayna topraklarında NATO birliklerinin olmaması konusunda hemfikir. Biz bu savaşta bir taraf değiliz ama bir sorumluluğumuz var. 
  • ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Türkiye gibi NATO müttefikleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini 2014’ten beri hem ekipman hem de eğitim anlamında desteklemektedir. On binlerce Ukrayna askeri eğitilmiştir.
  • Uçuşa yasak bölge, daha fazla yıkıma yol açar. Ukrayna’da uçuşa yasak bölge oluşturmak, Ukrayna hava sahasına NATO uçakları göndermek ve Rus uçaklarını vurmak anlamına geliyor.
  • NATO doğrudan bir çatışmanın parçası olmamalıdır. Bu çok daha fazla sorun ve zayiatı birlikte getirebilir. Elbette ki daha ağır yaptırımlar uygulayabiliriz. Rusya’yı politik çözümlere çağırabiliriz. Bizim pozisyonumuz budur.