Müzakerelerden çekilen Rumlar, alarma geçti

Müzakerelerden çekilen Rumlar, alarma geçti

Kıbrıs Rum Kesimi, Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan barış müzakerelerinden önceki gün çekildi.

Çekilme kararının ardından her iki taraf da birbirlerini suçlarken Rum basını, ordunun ve hükümetin teyakkuza geçtiğini yazdı. Yaşanan krizi, ‘1974 yılından bu yana Türkiye ile yaşananların en büyüğü’ olarak niteleyen gazeteler, Türk savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’de sefer düzenlemesi ve bir Türk korvetinin bölgede sondaj yapan Saipem 1000 isimli gemiye sık sık yaklaşması nedeniyle her an sıcak gerilim çıkabileceği yorumunda bulundu. Yine Rum basınına göre, Doğu Akdeniz’de görev yapan iki Türk savaş gemisinin günlük hareketleri, sistemli olarak kaydediliyor ve doğrudan Rum Savunma Bakanlığı’na iletiliyor, bakan da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bildiriyor. Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, önceki gün, Türkiye’nin, doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıklamıştı.

Rum lider Anastasiadis, müzakerelerden çekilme kararıyla ilgili Türk tarafını suçlarken ‘kendisine başka bir seçenek bırakılmadığını’ savundu. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Rum tarafının 50 yıla yakın bir süreden bu yana zamana oynadığını, bugünlerde uzlaşılan konuları reddederek, daha sonra da doğalgazı bahane ederek bunu sürdürdüğünü iddia etti. Rum Kesimi ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı diplomatik atak başlattıkları medyaya yansırken, Türkiye’nin AB’ye katılımı çerçevesinde yeni bir müzakere başlığının açılmasına izin verilmemesi ve ‘Türk kışkırtmalarının’ 23 ve 24 Ekim tarihindeki Avrupa Konseyi toplantısında gündeme getirilmesi seçenekleri üzerinde durulduğu belirtildi. Rum gazeteleri, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun Avrupa Parlamentosu’nun bütün mercilerine, 27 AB üyesi ülkenin parlamento başkanlarına ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı’na, zehir zemberek bir üslupla kaleme aldığı mektuplar gönderdiğini yazdı.

Kıbrıs açıklarındaki Afrodit sahasının 12. parselinde bulunan yatakta 200 milyar metreküp doğalgaz olduğu tahmin ediliyor. Bu bölgede 3,7 milyar varil petrol olduğu da kaydediliyor. Rumların ada çevresindeki petrol ve gaz rezervlerini aramaya başlaması üzerine, KKTC de Türkiye ile birlikte arama çalışmaları başlatmıştı. Ankara, Rumların tek taraflı olarak bölgede sondaj yapmasına karşı çıkıyor ve bulunması muhtemel yataklarda Türk tarafının da hakkının olduğunu savunuyor.

Rum gemisi 24 saat takip ediliyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sondaj çalışmalarını, Türk Silahlı Kuvvetleri yakın takibe aldı. Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nda görevli TCG Bafra isimli gemi, yaklaşık bir haftadır bölgede Rum Kesimi adına sondaj faaliyetleri yürüten Bahama bayraklı SAIPEM-10000 isimli platform gemisini yakından izliyor. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Akdeniz Kalkanı Harekâtı kapsamında icra edilen görevin amacı, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Ceyhan Terminali çıkışlı stratejik petrol ulaştırmasının güvenliğini tesis etmek ve dolaylı olarak küresel enerji güvenliğine katkı sağlamak. Ayrıca Türkiye’nin deniz yetki alanlarında sancak göstererek, ‘Burada biz de varız’ mesajı veriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.