Mursi’den Mısır’da demokrasi adına cesaret veren adım

Mursi’den Mısır’da demokrasi adına cesaret veren adım

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ülkenin en üst düzey iki generalini ‘’ülkenin yararı için’’ emekliye sevk ettiğini söyledi. Mursi’nin ordunun en üst komutanları ile savunma bakanını emekliliğe sevk etmesi cesareti ise demokrasi adına büyük adım diye yorumlandı.

Mısır’ın devrik diktatörü  Hüsnü Mübarek’in geçen yıl devrilmesinden sonra yönetime el koyan Askeri Konseyin Başkanı Mareşal Muhammed Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami Annan ile deniz, kara ve hava kuvvet komutalnarını emekliye sevk eden Mursi’nin admını ülkesinde ‘‘büyük cesaret’’ diye yorumlandı. Mursi ayrıca, cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasını öngören anayasa değişikliklerinin de da iptal edildiğini duyurdu. Mursi bu hareketi ile ülkedeki iktidarın kimin elinde olacağı yönündeki belirsizliğin de önüne geçmiş oldu.

Paşaları emekli etmesinin ardından bir konuşma yapan Mursi, “Bugünkü kararlar kesinlikle belli insanları hedef almıyor ve kurumları kötü duruma düşürmeyi amaçlamıyor, amacım özgürlükleri kısıtlamak da değil” diye konuştu.

Mursi’nin beklenmedik kararının ardından göevden alınanların yerine yapılan atamalar  ülkenin devlet televizyonundan duyuruldu. Buna göre Abdulfettah Sisi’nin savunma bakanlığına, Sıdkı Subhi’nin ise genelkurmay başkanlığına getirildiği bildirildi.

Mareşal Tantavi, Mübarek’in en sadık adamlarından birisi olarak biliniyordu. 76 yaşındaki Mareşal, emeklik kararına karşı nasıl tavır alacağı merak konusu. Ancak bu saatte kadar suskun kalması Tantavi’nin çaresizlik içinde bunu kabul ettiği şeklinde yorumlanıyor.

Tantavi, Mübarek’in geçen yıl devrilmesinden sonra Askeri Konsey’in başına geçip ülkenin geçici lideri olmuştu. Konsey, Mursi göreve gelmeden önce cumhurbaşkanının askeri konularda karar vermemesini ve lider kadrosunun seçimine karışamamasını öngören bir anayasa değişikliği yapmıştı.

Konsey ayrıca, Müslüman Kardeşler ‘in hâkimiyetindeki parlamentoyu feshetmişti.
Yaklaşık 10 gün önce Sina Körfezi’nde 16 güvenlik görevlisini öldürmesi ve sorunluların ‘İslamcı teröristler’ diye ordu tarafından beyan edilmesi Mursi ile eski dikta yönetiminin son kalesi olan Savunma Bakanlığı’nı karşı karşıya getirmişti. Bir anlamda Sina’daki olayların Cumhurbaşkanı’na karşı yapılmış bir eylem olarak değerlendiren siyasi uzmanlar, bunun üzerine geçen çarşamba günü Mursi’nin ülkenin istihbarat şefi ve bölge valisinin görevine son vermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.