Mühimmat dolu denizaltı patladı

Mühimmat dolu denizaltı patladı

Hindistan donanmasına ait bir denizaltı ülkenin batısındaki Mumbai kenti açıklarında battı. Gece saatlerinde bilinmeyen nedenle meydana gelen patlamanın ardından alev alan denizaltı, içindeki 18 denizci ile beraber suya gömüldü.

Tam teçhizatlı olarak torpido, füze ve silahlarla yüklü olduğunu öğrenilen denizaltının neden patladığına dair araştırmanın sürdüğü belirtildi.

Hindistan Savunma Bakanı Kurien Antony, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Bakan Antony, “Hepimiz için büyük bir kayıp. Yakın zamanların en büyük trajedisi. Bunun için üzgünüm. Ayrıca ülkeye hizmet sırasında yaşamlarını kaybeden denizciler için de çok üzgünüm” dedi.

Savunma Bakan Antony, patlamada kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair bilgi vermedi.

Batan denizaltının Rus yapımı olduğu kaydedildi. Rusya’da 6 ay önce bakımı yapılan denizaltının 16 yaşında ve dizel olduğu açıklandı. İki gün önce yerli uçak gemisi yapan ülkede meydana gelen patlama savunma sanayi için darbe olarak değerlendirildi.

Deniz Kuvvetleri sözcüsü PVS Satish, bütün güçleri ile hayatta olabilecekleri düşünülen denizcilere ulaşmaya çalıştıklarını bildirdi. Satish, patlama ile alakalı soruşturmanın başlatıldığını kaydetti.

Yerel basında yapılan açıklamalarda INS Sindhurakshak adlı denizaltının tam teçhizatlı olarak torpido, füze ve silahlarla yüklü olduğu açıklandı. Dolayısıyla bu mühimmatların patlaması nedeniyle yangın çıktığı tahmin ediliyor. Bu arada denizaltının 1986-2000 yılları arasında Rusya’dan alınan Club-S sınıfı güdümlü füze sistemli denizaltılardan olduğu öğrenildi. Denizaltı, 2010 yılında yenileme ve modernizasyon için Rusya’ya gönderilmişti. Geçtiğimiz yıl da Hint ordusu Rusya’dan Nerpa adlı nükleer denizaltıyı 10 yıllığına kiralamış ve bunun için 1 milyar dolar ödemişti. Hindistan ordusunun yüzde 70’ini Rus savunma sanayisi oluşturuyor.

Savunma Uzmanı Uday Bhaskar, “Birkaç gün önce ülke için büyük adım olan ilk uçak gemisinin yapılması nedeniyle memnuniyet ve gurur vardı. Patlama, 10 yıl öncesine kadar bırakın arabayı, motosiklet bile yapamayan ülkede parlayan ışığı da söndürdü” diye konuştu.

Hindistan, ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya’dan sonra kendi üretimi uçak gemisi yapan 5’inci ülke olmuştu. İki gün önce denize indirilen 260 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olan gemi savunma sanayi için büyük bir adım olarak değerlendirilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.