Mübarek’in cenazesinde devlet töreni düzenlenmeyecek

Mübarek’in cenazesinde devlet töreni düzenlenmeyecek

Mısır’da mahkeme, devrik lider Hüsnü Mübarek için resmi cenaze töreninin yapılmayacağını duyurdu. Mahkeme, bu karara gerekçe olarak ülke yasalarında yer alan “rüşvet ve yolsuzluktan hüküm giyen yöneticiler için devlet töreninin düzenlenmeyeceği” hükmünü gösterdi.

Mübarek, rüşvet ve komisyon davası olarak bilinen, “saray yolsuzluğu” yargılamasında üç yıl ağırlaştırılmış hapis cezası almıştı. Mahkeme tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Mısır kanunları gereği cumhurbaşkanı olan kişinin, adının yolsuzluk ve rüşvet olayına karışması ve akabinde hüküm giymesi, devlet tarafından verilen tüm şeref ve liyakatların geri alınmasını gerektirir ” denildi. Mübarek’in de rüşvet, yolsuzluk ve komisyon davalarından hüküm giydiği için devlet töreninin kesinlikle uygulanmayacağı vurgulandı.

Ülkeyi yaklaşık 30 yıl yöneten Mübarek, 2011’de Tahrir Devrimi sırasında göstericiler için ölüm emrini verme suçundan geçen yıl beraat etmişti. Kahire Ceza Mahkemesi, eski lidere “saray, yolsuzluğu, rüşvet ve komisyon” davasından zimmetine 16 milyon dolar geçirdiği için 3 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası vermişti. Ayrıca bu davayla birlikte Mübarek, ‘başkanlık köşklerine tahsis edilmiş fondan 174 bin dolara el koyma’ davasından da ceza almıştı. Mübarek, şimdiye kadar yargılandığı davalardan sadece bu iki davadan kesinleşmiş 3’er yıl hapis ceza aldı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.