Moskova doğruladı: Rusya, Irak, İran ve Suriye istihbarat paylaşacak

Moskova doğruladı: Rusya, Irak, İran ve Suriye istihbarat paylaşacak

Rusya terör örgütü IŞİD’le mücadelede Suriye, Irak ve İran’ın da dahil olduğu istihbarat paylaşım merkezi kurulduğunu açıkladı. Rusya’nın bölgede alternatif bir koalisyon oluşturması ve Bağdat’ın da buna katılması Washington’da sürpriz olarak değerlendirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Yuri Yakubov yaptığı açıklamada Rusya, İran, Irak ve Suriye’den genelkurmay başkanlığı görevlilerinin katılacağı ortak bilgi merkezi kurulacağını söyledi.

Bağdat’ta kurulacak istihbarat merkezi ile ilgili bilgi veren Yakubov, “Burada Rusya, Irak, Suriye ve İran’ın dahil olduğu dört ülke istihbaratı açısından bir havuz oluyor. Burada ortak bir kadro oluşturulması ve uluslararası kontrol mekanizmalarının olması önemli. Bu IŞİD ve diğer terör örgütlerine yönelik operasyonların planlanması için gerekli…” dedi.

Belirlenen terör hedeflerinin savaş ortamında değişebildiğini kaydeden Rus komutan, tüm teröristlerin tespiti ve imhasının başarılı olabilmesi için ortak bir mekanizma oluşturulmasının zorunlu olduğuna değindi. Yakubov’a göre uluslar arası terörle mücadele çevresinde ülkelerin bir araya gelmesinden başka alternatif yok.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün basına yaptığı değerlendirmede, Rusya, Suriye, İran ve Irak’ın Bağdat’ta istihbarat koordinasyon merkezi kurulduğunu, hedefin terör örgütü IŞİD’le mücadeleye yönelik çabaların koordine edilmesi olduğunu ifade etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BM Genel Kurul toplantısı sırasında Moskova’dan dörtlü istihbarat paylaşımı ve muhtemel ortak operasyonlarla ilgili açıklama Washington’da endişelere neden oldu. Putin’in ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede konuyu ayrıntılı bir şekilde ele alması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.