Mısır’da mahkeme, Hüsnü Mübarek ve oğullarını akladı

Mısır’da mahkeme, Hüsnü Mübarek ve oğullarını akladı

Mısır’da protestolar sonucu Şubat 2011’de devrilen diktatör Hüsnü Mübarek, daha önce müebbet hapse çarptırıldığı rejim karşıtı göstericilerin öldürülmesi ve oğullarıyla beraber yargılandığı yolsuzluk davalarından beraat etti. Karara tepki gösteren Müslüman Kardeşler, protesto çağrısı yaptı.

Mısır’da mahkeme, 25 Ocak 2011’de başlayan halk ayaklanması sonrasında görevinden ayrılmak zorunda kalan devrik diktatör Hüsnü Mübarek ve iki oğlunu  yargılandıkları dört davada beraat ettirdi. Başkent Kahire’deki Polis Akademisi’nde görülen davada Mübarek ile birlikte dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve 6 üst düzey polis yetkilisi, rejim karşıtı gösterilerde hayatını kaybeden 800’den fazla kişinin ölümünden suçsuz bulundu. Mahkeme ayrıca devrik lider ve oğulları Ala ve Cemal Mübarek’i ‘İsrail’e gaz satışından rant sağlamak’ suçlamasıyla açılan davadan ve diğer yolsuzluk suçlamalarından akladı. Ancak devrik liderin tahliyesine karar vermedi. 86 yaşındaki Mübarek ve oğullarının, mayıs ayında karara bağlanan bir diğer yolsuzluk davasında kesinleşen hapis cezaları bulunması nedeniyle hemen serbest bırakılmaları beklenmiyor. Karar, Mübarek destekçilerince sevinçle karşılanırken, protesto gösterilerinde hayatı kaybedenlerin aileleri arasında hayal kırıklığına yol açtı. Müslüman Kardeşler teşkilatı, beraat kararlarını protesto çağrısı yaptı.

Yaklaşık iki hafta süren protestoların ardından yaklaşık 30 yıl oturduğu iktidar koltuğunu Şubat 2011’de kaybeden Hüsnü Mübarek ile eski İçişleri Bakanı Adli, gösterilerde hayatını kaybeden 800’ü aşkın kişinin ölüm emrini verdikleri iddiasıyla Haziran 2012’de müebbet hapis cezasına çarptırılmışlardı. Ancak 2013 yılında mahkeme, ‘teknik sebeplerle’ davanın yeniden görülmesine karar vermişti. 12 Şubat 2011’de rejim değişikliğine sahne olan Mısır’da yapılan ilk demokratik seçimlerle iktidara gelen Müslüman Kardeşler mensubu Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013’te General Abdulfettah el-Sisi önderliğinde gerçekleştirilen askeri müdahale ile iktidardan uzaklaştırılmıştı. Mursi’nin devrilmesinin ardından kurulan askeri yönetim, darbe karşıtı protestoları güç kullanarak bastırmış, binden fazla İhvan mensubu hayatını kaybetmişti. Mursi dahil hareketin önde gelen isimleri gözaltına alınırken, faaliyetleri yasaklanan İhvan, terör örgütü ilan edilmişti. Mursi’nin yerine de Sisi, geçtiğimiz haziran ayında cumhurbaşkanı seçilmişti. Halen hapiste olan Mursi ise kendi yönetimine karşı yapılan gösterilerde hayatını kaybedenler nedeniyle yargılanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.