Mısır’da korkulan oldu; ölü sayısı 120

Mısır’da korkulan oldu; ölü sayısı 120

 

Mısır’ın başkenti Kahire’de, güvenlik güçlerinin Rabiatül Adeviyye meydanında gösteri yapan Mursi destekçilerine müdahale etmesi sonucu en az 120 kişi öldü, 4 bin 500’den fazla kişi yaralandı. İskenderiye’deki gösterilerde de ölü sayısı 7’ye yükseldi.

 

Çatışmaların Rabiatül Adeviyye meydanı girişlerindeki barikatlarda yoğunlaştığı, polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtiliyor. Yaralıların Adeviyye Camisi içinde kurulan ilkyardım merkezine getirildiği, yaralıların arasında durumu ağır olanların olduğu bildirildi. Meydandan sık sık kan bağışı anonsları yapıldığı, ilkyardım merkezinde ilaç sıkıntısı yaşandığı kaydedildi.

 

Meydandakilerin güvenlik güçlerine kaldırım taşlarıyla karşılık verdiği ve zırhlı araçların meydana girmesini engellemek için barikatlar kurulduğu öğrenildi.

 

ORDU, 48 SAAT SÜRE VERMİŞTİ

 

İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketine, masaya oturması için 48 saat süre tanımıştı. Süre bugün öğlen doluyordu. Ordu darbeden önce de Mursi yönetimine muhaliflerle uzlaşması için 2 gün mühlet vermişti. Ordu ve darbeye destek veren grupların çağrısıyla ülke genelinde yapılan gösterilere yüz binlerce kişi katılıyor.

Başta Tahrir olmak üzere meydanlara akın eden darbe taraftarları Müslüman Kardeşler’i teröre destek vermekle suçluyor. Aynı şekilde haftalardır darbe karşıtı oturma eylemi yapan yüz binlerce Mursi taraftarı da Savunma Bakanı Sisi’nin çağrısına tepki olarak Adeviye Meydanı ve ülke genelinde büyük gösteriler düzenliyor.

 

Sisi, çarşamba günü yaptığı açıklamada ‘şiddet ve teröre’ karşı yapacakları operasyonlarda halk desteğini yanlarında görmek istediklerini belirterek ülke genelinde gösteri yapılması çağrısında bulunmuştu. Ancak çağrı toplumda büyük bir kamplaşma ve gerginliği de beraberinde getirdi. Müslüman Kardeşler’in yanı sıra Selefiler ve Mübarek rejiminin devrilmesinde önemli bir rol oynayan 6 Nisan Hareketi çağrıya sert tepki gösterirken, Mısır’ın önde gelen 7 insan hakları örgütü yayınladığı ortak bildiri ile düşünce özgürlüğüne yönelik kanunsuz bir baskı yapılmasından endişe ettiğini duyurdu.

 

Ordu yanlısı gösterilere, darbe sonrası en önemli siyasi aktör olarak ortaya çıkan Muhammed Bara-dey’in liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Mursi’nin devrilmesinde başrol oynayan tartışmalı Temerrüd-İsyan hareketi destek veriyor.

 

Mursi’ye karşı gerçekleştirilen darbe öncesi ve sonrası çıkan çatışmalarda büyük çoğunluğu Mursi taraftarı olmak üzere 200’e yakın kişi hayatını kaybetti. Ordu, ülkedeki istikrarsızlık ve artan terör eylemlerinden sorumlu tuttuğu Müslüman Kardeşler’in derhal masaya oturmasını istiyor. Dün konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey askeri bir yetkiliye göre ordu göstericilere yönelik bir harekette bulunmayacak, ancak şiddete teşvik eden konuşmalara veya düzenlenecek terör eylemlerine karşı çok sert karşılık verecek.

 

Müslüman Kardeşler, geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından başlatılan diyalog görüşmelerine katılmaları durumunda dahi görüşlerinin dikkate alınacağını sanmadıklarını, bu durumun sadece orduya meşruiyet kazandıracağını ileri sürüyor. Dini hareket ayrıca gösterilere son vermeleri durumunda tüm lider kadroları ve önde gelen isimlerinin tutuklanarak cezaevlerine gönderilmesinden de endişe ediyor. Hareket son olarak Mursi’ye yönelik ithamların da çok gülünç olduğunu belirtiyor. Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad, “Bu ithamları ciddiye almıyoruz. Gösterilerimizi sürdürüyoruz. Halk eski rejimin tüm vahşetiyle geri döndüğünü idrak edecektir.” diyor. Mısır yerel mahkemesi Mübarek karşıtı devrim gerçekleştiği sırada hapiste bulunan Mursi ve arkadaşlarının, Hamas’ın yardımıyla hapisten kaçtığını öne sürerek 15 günlük tutuklama talebinde bulunmuştu.

Müslüman Kardeşler, devrim sırasında pek çok hapishanenin kapılarının açıldığını veya göstericiler tarafından zorla açtırıldığını, mensuplarının da bu süreçte hapisten çıktığını belirtiyor. Hareket, Mursi’ye yönelik suçlamanın Sisi’nin ‘sokaklara inin’ çağrısıyla eşzamanlı olmasının tesadüfi olamayacağını öne sürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.