Mısır’da halkın iradesine askeri kılıf giydirildi

Mısır’da halkın iradesine askeri kılıf giydirildi

Mısır’da Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerini, oyların yüzde 51,7’sini alan Müslüman Kardeşler hareketinin adayı Muhammed Mursi kazandı. Mursi, zafer konuşmasında, herkesin cumhurbaşkanı olma sözü verdi.

Resmi sonuçların perşembe günü açıklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı yetkilerini elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey de yetkilerini temmuz ayı başında devredeceğini tekrarladı. Seçimi Mursi’nin kazanmasıyla Mübarek rejiminin Şefik yoluyla yeniden diriltileceği endişeleri de ortadan kalktı. Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra kameraların karşısına çıkan Mursi, herkesin cumhurbaşkanı olacağını, rövanş alma duygusuyla hareket etmeyeceğini duyurdu. Şefik taraftarları ise seçim sonuçlarını tanımadıklarını, resmi sonuçlar açıklanıncaya kadar bekleyeceklerini belirtiyor.

Ahmet Şefik’in kampanya grubundan yapılan açıklamada ise böyle bir sonucun kesinlikle olmadığı söylendi. Seçimler Anayasa Mahkemesi’nin Perşembe günü meclisi feshetme kararının yarattığı gergin ortamda gerçekleşti. Karar, Mübarek döneminde atanmış olan yargıçlar tarafından alınmıştı. Gözlemciler, geçen yılki ayaklanmaya katılan birçok kişinin, iki cumhurbaşkanı adayını da desteklemediğini belirterek boykot ve boş oy verme çağrılarının yapıldığına dikkat çekiyor.

ASKERDEN ÖRTÜLÜ DARBE

Mısır’da yönetimi elinde bulunduran askeri konsey, Temmuz ayında yönetimi seçilmiş Cumhurbaşkanı’na bırakacağını söyledi. Açıklama, Pazar günkü seçimi Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi’nin zaferle tamamlamasının ardından geldi. Ancak askeri konsey daha önce yasama ve yeni bir anayasa yapma konusunda kendisine yetkiler verdiğini açıklamıştı.

Mısır’da muhalefet iktidardaki askeri konseyin yasama yetkilerini üzerine almasını darbe olarak nitelendirdi. Konsey’in aldığı karar, Müslüman Kardeşler ve El Nur partilerinin kazandığı ancak iptal edilen seçimin yerine yeni seçimlerin ancak yeni anayasa hazırlandıktan sonra yapılacağına işaret ediyor.

Konsey, anayasa kurucu kurulu üyelerinin atanmasıyla ilgili olarak da kendisini tam yetkili kıldı. Anayasa Mahkemesi Perşembe günü aldığı bir kararla parlamento seçimlerinin anayasaya aykırı olduğunu ilan etmiş, konsey de ilerleyen günlerde kararı onadığını açıklamıştı.

Mısır Anayasası’na ilave edilen maddelerden birisi de “Başkomutanlık” yetkisinin, yeni anayasa yapılıncaya kadar cumhurbaşkanına verilmeyip, askeri konseyde kalmasını öngörüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.