Mısır yolcu uçağını kaçıran korsan teslim oldu

Mısır yolcu uçağını kaçıran korsan teslim oldu

Mısır Havayolları’na (EgyptAir) ait yolcu uçağı silahlı bir kişi tarafından kaçırıldı. En az 60 kişi taşıyan MS181 sefer sayılı uçak, Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havalimanı’na indirildi.

Saatler süren olayın ardından hava korsanı teslim oldu ve yolcular serbest kaldı.

Mısır havacılık yetkilileri, pilotun üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen bir yolcu tarafından tehdit edildiğini aktarmıştı.

Hava korsanının iddiasının doğruluğu henüz teyit edilebilmiş değildi. Mısır Havayolları, kaçırılan uçaktaki 4 yabancı yolcu ve mürettebat hariç herkesin serbest bırakıldığını açıkladı. Mısır hükümet sözcüsü, hava korsanının İstanbul’a gitmek istediğini söylenmişti.

EgyptAir’e a ait yolcu uçağının Mısır’ın İskenderiye şehrinden başkent Kahire’ye giderken kaçırıldığı belirtildi.

Mısır resmi haber ajansı MENA, hava korsanının K38 No’lu koltukta oturan Mısır vatandaşı İbrahim Samaha olduğunu duyurdu. Devlet radyosu ise hava korsanının Mısır vatandaşı olmadığını belirtti.

İddiaya göre; uçağı kaçıran Samaha, Kıbrıs’a sığınma talebinde bulundu ve Güney Kıbrıs’taki eski eşine iletilmek üzere Arapça bir mektup verdi.

Samaha’nın mektup vermek istediği eski eşi, Larnaka Havalimanı’na getiriliyor.

Samaha’nın İskenderiye Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde öğretim üyesi olduğunu, ABD’nin Atlanta kentindeki bir üniversitede misafir öğretim üyesi olduğuna dair iddialar da ortaya atıldı.

İSTANBUL’A GELMEK İSTİYORDU

Mısır hükümet sözcüsü, Mısır Havayolları’na ait uçağı kaçıran hava korsanının İstanbul’a gitmek istediğini söyledi.

Sivil Havacılık Bakanlığı, Pilot Ömer el Gammal’ın üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen bir yolcu tarafından tehdit edildiğini aktardı.

Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, uçakta 55 yolcu ve yedi mürettebat olduğunu duyurdu. Fakat ajanslar, uçaktaki kişi sayısına ilişkin çelişkili haberler geçiyor. Bazı kaynaklar uçaktaki yolcu sayısını 81 olarak veriyor.

Üç güvenlik yektilisi, uçaktaki yolcular arasında 10 ABD, 8 İngiliz vatandaşının bulunduğunu söyledi.

Sivil havacılık yetkilileri ve polis, kaçırılan uçağın Airbus A320 olduğu ifade edildi. Ancak uçağın Air Boeing 737-800 olduğunu aktaranlar da mevcut.

Hava korsanı yerel saatle 08:30’da kuleyle iletişime geçti ve uçağa 08:50’de iniş izni verildi.

Havalimanına bir kriz ekibinin sevk edildiği belirtildi.

Kriz nedeniyle Larnaka Havalimanı’nın geçici süreyle kapatıldığını aktardı.

Yunanistan üzerinden bir yolcu uçağı ile askeri bir uçağın Larnaka’a geldiği belirtiliyor. Bu uçakların, Baf Havalimanı’na yönlendirilmesi bekleniyor.

Kriz masası oluşturan Kıbrıs Rum yönetimi, Mısırlı yetkililerle temas halinde. Rum Adalet Bakanı’nın Mısırlı mevkidaşıyla sürekli temas kurduğu açıklandı.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, uçak kaçırma eyleminin “terör” ile bağlantılı olmadığını söyledi.

İsrail ordusundan bir kaynağın açıklamasına göre; İsrail uçak kaçırma olayının ardından önlem olarak hava sahasında savaş uçaklarını uçurmaya başladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.