Mısır, Süveyş’i tıkayan gemiden 1 milyar dolar tazminat talep etti

Mısır, Süveyş’i tıkayan gemiden 1 milyar dolar tazminat talep etti

Süveyş Kanal İdaresi, kanalı yaklaşık bir hafta boyunca ulaşıma kapatan “Ever Given” adlı geminin şirketinden yol açtığı fiziki ve mali zararlar dolayısıyla 1 milyar dolar tazminat talep etti.

Mısırlı yetkililer konuya ilişkin yürütülen soruşturma sona erene kadar “Ever Given” kargo gemisinin ülkeden ayrılmasına müsaade etmeyeceklerini açıkladılar.

Kanal İdaresi tarafından, ABD basınına yapılan açıklamada, Kanal’ın kapanması dolayısıyla Mısır’ın alamadığı geçiş ücretlerinin ve kargo gemisini saplandığı yerden çıkarmak için yapılan masrafların karşılığının 1 milyar doları bulduğu belirtildi.

Tazminat miktarının, Kanal’ın kapalı olması dolayısıyla Güney Afrika’ya Ümit Burnu’na yönlendirilmek zorunda kalan 400’ün üzerindeki geminin ilave masraflarını içermediği kaydedildi.

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Korgeneral Ossama Rabei, kargo gemisinin kaptanının, Ever Given’in kanala nasıl saplandığını tespit etmelerine yardımcı olmak için Mısırlı müfettişlere henüz ilgili belgeleri ve geminin kara kutusunu sağlamadığını söyledi.