Mısır sandık başında, Sisi seçimin favorisi

Mısır sandık başında, Sisi seçimin favorisi

Mısır’da halk, cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün sandık başına gidiyor. İki gün sürecek seçimlerin favorisi olarak Savunma Bakanı General Abdulfettah el Sisi (59) gösteriliyor.

Sisi’nin seçimdeki tek rakibi ise Nasırist/solcu çizgisiyle bilinen Hamdin Sabbahi. Geçen yıl iktidardan indirilen ve Mısır Geçiş Yönetimi tarafından ‘terör örgütü’  ilân edilen Müslüman Kardeşler hareketi, Mübarek rejiminin geri döneceğini öne sürerek seçimleri boykot ediyor.

Büyük bir işsizlik ve ekonomik kriz altında seçimlere giden Mısır’da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılan Sisi’nin ne tür bir ekonomik program uygulayacağı bilinmiyor. Geçiş sürecindeki ekonomik sıkıntıları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi Körfez ülkelerinden sağladığı milyarlarca dolarlık yardımla atlatan Mısır’da özellikle bütçe harcamalarının üçte birine denk gelen sübvansiyonlara nasıl bir çözüm bulunacağı merak konusu.

Sisi’nin iktidara gelmesi durumunda siyasi özgürlükler ve insan hakları konusunda izleyeceği politika da şimdilik meçhul. 3 Temmuz darbesinden sonra güvenlik güçleri ve Mursi taraftarları arasında meydana gelen olaylarda bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine rağmen, olayların sorumlularının bulunmaması, tam tersine yüzlerce Müslüman Kardeşler mensubuna idam cezası verilmesi gelecekteki Mısır hükümetine insan hakları konusunda soru işaretlerinin oluşmasına sebep olmuştu.

Seçim kampanyalarının sönük geçmesinin ve basına uygulanan sıkı denetimin Mübarek rejimi günlerini hatırlattığını öne süren Müslüman Kardeşler mensupları seçim sonrası ülke çapında demokratik eylemleri yeniden başlatacaklarını ifade ediyor. Halkın devrimlerden bıktığını ve artık istikrar istediğini öne süren Kahire Üniversitesi öğretim görevlilerinden Hasan Nafaa ise “Aynı zamanda pek çok korku da var. Halkın büyük bir çoğunluğu Mübarek rejiminin yeni versiyonunun uygulanmasından endişe ediyor.” diyor.

Sisi cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığında yürütme ile birlikte yasama gücünü de elinde bulunduracak. Parlamento seçimlerinin de önümüzdeki aylarda yapılması planlanıyor. Uzmanlar Sisi’nin kendisine verilen destekten çok katılım oranına önem verdiğinin altını çiziyor. Mübarek rejimi döneminde yapılan seçimlere katılım oranı her ne kadar yüzde 20’ler civarında açıklansa da, bağımsız kaynaklar bu oranın yüzde 5’in altında kaldığını belirtiyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.