Mısır: Rus yolcu uçağı, terör saldırısından dolayı düşmedi

Mısır: Rus yolcu uçağı, terör saldırısından dolayı düşmedi

Mısır, Kremlin’in, Şarm el Şeyh kentinden havalandıktan 23 dakika sonra düşen ve 224 Rus yolcunun öldüğü uçağın terör saldırısına uğradığı iddiasını reddetti.

Mısır Havacılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Moskova’nın, Rus Metrojet Havayolları’na ait Airbus A-321 tipi yolcu uçağının düşme nedeninin teröre bağlamasına karşı çıktı. Açıklamada, düşen uçağın bulunan iki kara kutusunda şimdiye kadar yapılan incelemelerde vurulduğuna dair herhangi bir kayıta rastlanılmadığı belirtildi. Ayrıca, bölgedeki araştırmaların hala devam edildiği aktarıldı. Çalışmalar sonucu yeni bir bulguya rastlanıldığı takdirde bunun kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.

Geçen Cumartesi, Mısır’ın dünyaca ünlü turizim kenti Şarm El- Şeyh Uluslararası Havalimanı’ndan Rusya’nın St. Petersburg kentine gitmek üzere havalanan yolcu uçağı, 23 dakika sonra düşmüştü. Kremlin’den yapılan açıklamada, Mısır’a olayı araştırmak için gönderdikleri teknik elemanların uçakta teknik bir arızanın olmadığını açıkladıklarını belirtmişti.

Şarm’dan St.Petersburg’a gitmek üzere Mısır yerel saatiyle 05.58’de (Türkiye saatiyle 06.58) sabah kalkış yapan uçağın 06.21’de kule ile olan irtibatı kesilerek düştüğü açıklanmıştı. Uçağın, El-Ariş kenti ile Taba şehri arasında bulunan ‘Ümmü Sahira’ dağına düştüğü belirtilmişti. Uçakta bulunan aralarında üç Ukrayna vatandaşının olduğu 224 kişinin tamamı hayatını kaybettiği açıklanmıştı. 7 mürettabatlı Rus uçakta 17’si çocuk olmak üzere 138 de kadın hayatını kaybetmişti. Ayrıca arama çalışmalarında karakutuya da ulaşılmıştı.

Olaydan yaklaşık on saat sonra Rus yolcu uçağını IŞİD’in Mısır kolu ‘Sina Vilayeti’ terör örgütü Twitter hesabından düşürdüğünü duyurmuştu. Uçak düştükten yaklaşık üç saat sonra olayı teröristler tarafından gerçekleştirildiği iddiasını Mısır hükümeti reddetmişti.

Sina Yarımadası’nda yaklaşık son üç yıldır terör faailetlerinde bulunan ‘Sina Vilayeti’ örgütü son yıllarda yaklaşık 200 güvenlik gücünü gerçekleştirdiği eylemlerde öldürmüştü. IŞİD’e bağlılığını da geçen yıl ilan eden örgüt, halen bölgede aktif durumda. Ayrıca örgüt, yayınladığı videoda, Rusya’nın Suriye’de IŞİD’e karşı başlattığı operasyonlardan dolayı Mısır’daki eylemi gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Öte yandan olaydan iki saat sonra İsrail’in, düşen uçakla ilgili araştırma yapmak istemesi ‘İsrail’in düşürülen uçağın IŞİD tarafından vurulacağını bildiği’ iddiasını gündeme gelmişti. Arap basını, uçağın düşmesini üç saat sonra öğrenirken Avichay Adraee’nin olaydan iki saat sonra Twitter hesabından ‘ortak çalışalım’ mesajı basına yansımıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.