Minsk zirvesinden sonuç çıktı

Minsk zirvesinden sonuç çıktı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldiği zirveden 16 saat sonra karar çıktı.

Kameraların karşısına geçen Putin, “en önemli konuda anlaşmaya vardık” dedi ve 15 Şubat’tan itibaren ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

Misk zirvesine katılan dört ülke liderinden basının karşısına ilk çıkan Putin, “En önemli konuda yine de anlaşmaya varabildik. Ukrayna’nın doğusunda 15 Şubat 00:00 itibarıyla ateşkes ilan edilecek. Ateşkes yanı sıra cephe hattında tarafların bulundurduğu ağır silahları geri çekilecek” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda kalıcı barış anlaşması yapılabilmesi için pürüzler yaşandığını da ima eden Putin, “Donetsk ile Lugansk bölgelerinin siyasi statüleriyle ilgili görüşmeler devam edecek. Bu süreç aynı zamanda Ukrayna’nın gerçekleştirmeyi vaat ettiği anayasal reforma da bağlı. Minsk zirvesinde pürüz yaşanmasının ana nedeni Kiev yönetiminin Donetsk ile Lugansk temsilcilerini muhatap olarak görmemesi neden olmuştur” ifadesini kullandı.

Putin yaptığı açıklamada, “Bu benim hayatımın en iyi gecesi olmasa da, önemli konularda anlaşmayı başardık. Neden anlaşmak bu kadar uzun sürdü? Bunun maalesef Kiev hükumetinin Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile anlaşmayı reddetmesinden kaynaklandığını düşünüyorum.  Herkes Donbass’da barışa varılmasını istiyorsa Kiev’in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile direk kontakt kurması gerek” dedi.

Moskova’nın, Ukrayna’daki krizin tüm taraflarının önümüzdeki günlerde dikkatli olmasını umduğunu söyleyen Putin şu şekilde devam etti:

“Bir belge biraz önce imzalandı. ‘Minsk sözleşmesinin hayata geçirilmesine yönelik alınacak önlemler’ adlı belge temas grubu tarafından imzalandı. İkinci belge ise Fransa, Ukrayna Devlet Başkanları ve Almanya Başbakanı’nın bu süreci desteklediğine ilişkin”

Rusya lideri Putin’in ardından Ukrayna krizinde batılı ülkeleri temsil eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de ayrıca açıklama yapması bekleniyor.

Ukrayna lideri Poroşenko zirveye verilen arada AFP’ye konuşarak barış görüşmelerinden henüz iyi bir haber çıkmadığını ancak hâlâ umudunun olduğunu belirtirken, “Rusya’nın şartları kabul edilemez” demişti.

Minsk zirvesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın paylaşıldığı Yalta Konferansı’ndan bu yana yapılan en uzun pazarlık oldu.

Tüm maddeleri henüz açıklanmayan yeni planın en azından ilk maddesine göre Ukrayna’nın tüm cephelerinde yeni ateşkes ilan edilmesi bekleniyordu.

“Normandiya dörtlüsü” olarak bilinen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’daki ihtilafa çözüm bulmak için Çarşamba akşamı TSI 19:10’da masanın başına oturdu.

PUTİN KALEM KIRDI
Hararetli tartışmaların yaşandığı dörtlü zirvede Poroşenko ile Putin arasında çıkan tartışma, Putin’in masadaki kurşun kalemi eliyle kırması gibi anlar nabzın ne derece arttığının bariz göstergesi oldu.

Sabaha karşı ümit verici açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Zirvede barış planı görüşmelerinin Ukrayna ve dünya açısından hayırlı yönde geliştiğini kısa açıklamayla dile getiren Lavrov, “Süperin ötesinde olumlu adımlar atılıyor” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.