Mina’da Hac faciası

Mina’da Hac faciası

Suudi Arabistan’ın Sivil Savunma yönetimi, Hac için gelenlerin barındığı Mina çadır kentinde bugün çıkan izdihamda en az 717 kişinin öldüğü ve 863 kişinin yaralandığını duyurdu. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Mina’da 717 hacının vefat ettiği izdihamla ilgili soruşturma başlattı.

Mina’daki izdiham, şeytan taşlamanın yapıldığı alanda değil 204 Sokağı yakılarındaki Hamarat Köprüsü girişinde gerçekleşti. Suudi Al Arabiya News’un haberine göre, yaralılar Mina bölgesindeki dört ayrı hastaneye götürüldü, bazılarıysa helikopterlerle Mekke’deki hastanelere ulaştırıldı.

Mekke yakınlarındaki Mina çadır kentinde yüzbinlerce hacı adayı “şeytan taşlama” sırasında izdihamın ortasında kalmıştı. Bunun yanında sivil Savunma ekiplerinin hacı adaylarını izdihamın olduğu bölgeden uzaklaştırıp güvenli güzergâhlara yönlendirmeye çalışıyor. Kurtarma çalışmaları bölgede devam ediyor. Mina’da kameralara yansıyan görüntülerde acil tıbbi müdahale ekiplerinin yerde yatan yaralılara yardım etmeye çalıştığı görülüyor. Twitter üzerinden paylaşılan görüntüler de, komşu bölgelerdeki hastanelerin de yaralılar için hazırlık yaptığını gösteriyor.

İZDİHAMLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Mina’da 717 hacının vefat ettiği izdihamla ilgili soruşturma başlattı. Mekke’de basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Orgeneral Mansur el Türki, Mina’daki kavşakta iki büyük grubun karşı karşıya gelmesiyle izdihamın çıktığını anlattı. Mansur el Türki, yüksek sıcaklıklar ve hacıların bitkinliğinin de izdihama yol açan etkenler olabileceğini dile getirdi.

Yetkilileri bu konuda suçlayacak bir işaret olmadığını savunan bakanlık sözcüsü, “Maalesef bu tür olaylar bir anda meydana geliyor.” dedi.

Kral Selman’ın izdihamla ilgili bir soruşturma heyeti kurulması talimatı verdiği belirtildi. Veliaht Prens ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Naif ise güvenlik yetkililerini topladı ve kurulacak heyetin vardığı sonuçları doğrudan Kral Selman’a sunacağını ifade etti.

SUUDİ PRENS HACI ADAYLARINI SUÇLADI

Suudi Arabistan sivil savunma yönetimi kurbanların farklı milliyetlere mensup olduğunu açıkladılar. Ölenler arasında Nijerliler, Pakistanlılar ve İranlılar bulunuyor. En az 48 İranlının ölenler arasında bulunduğu belirtildi. Suudi, El Arabiya Televizyonu’na göre Merkezi Hac Komitesi Başkanı Prens Halit El Faysal izhidamdan bazı Afrika ülkelerinden gelmiş hacıları sorumlu tuttu. Ancak İran Hac organizasyonu yöneticisi Said Ohadi İran Haber Ajansı IRNA’ya özetle, “Şeytan sütunlarına giden iki hak izah edilemeyecek bir şekilde Suudi yetkililerce kapatılmıştı, bu da hacıların yığılmasına neden oldu” iddiasında bulundu.

TARİHTE HAC FELAKETLERİ

Hac ziyareti yoğun talep, katılım ve kısıtlı imkânların yanı sıra güvenlik önlemlerinin yetersiz kalması nedeniyle birçok faciaya sahne oldu. 1987 yılından bu yana meydana gelen büyük olaylarda bin 803 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıkıyor. Hayatını kaybedenlerden büyük bölümünün ise yaşlı kişilerden oluştuğu kayıtlara geçmiş durumda.

Yakın tarihte Müslümanların Hac farizasını yerine getirirken karşı karşıya kaldıkları büyük felaketler şöyle:

1987: Suudi Arabistan güvenlik güçleri bir İran yanlısı gösteriyi önlerken 400 kişi vefat etti.

1990: Kutsal mekânlara giden tünelde sıkışan bin 426 hacı vefat etti.

1994: Çıkan izdiham sonucu 270 kişi hayatını kaybetti.

1997: Çıkan bir yangında 343 hacı öldü, bin 500 hacı yaralandı.

2006: Şeytan taşlama görevi sırasında 364 hacı ezilerek vefat etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.